Кламер БГ - Новини: ЕС започва задълбочена оценка на руската ваксина с възможност за достъп до пазара

ЕС започва задълбочена оценка на руската ваксина с възможност за достъп до пазара

Коронавирус

|
Четв, 04 Март 2021г. 14:31ч.
ЕС започва задълбочена оценка на руската ваксина с възможност за достъп до пазара

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че започва оценка на руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V", свързана с осигуряване на достъп до пазара на ЕС.

Искането за тази оценка е подадено от дружество, установено в Германия (R-Pharm Germany GmbH).

Агенцията отбелязва, че вече е установено действието на препарата за изграждане на защита срещу новата болест. Допълва се, че руската ваксина ще премине оценка по показателите, приложени и за останалите подобни препарати, и свързани с безопасността и качеството.

Според съобщението новата оценка е пряко свързана с осигуряване на последващ достъп до пазара на ЕС. Уточнява се, че засега официално искане за пазарен достъп на руската ваксина не е внесено.

Европейската комисия, която има последната дума по предоставянето на достъп до пазара, бе уточнила, че ще одобрява само ваксини, произвеждани в ЕС. Според агенцията засега не може да се посочи колко време ще бъде необходимо за проверката на руската ваксина. Изразява се очакване сроковете да бъдат съкратени заради установените вече качества на руския препарат.

ЕК засега не предвижда преговори за доставка

Европейската комисия засега не води преговори за сключване на предварително споразумение за доставка на руската ваксина "Спутник V". Това съобщи по-късно в четвъртъкговорител на комисията.

Дори тази ваксина да отговаря на европейските изисквания за безопасност и качество, ЕК може да не влезе в преговори, поясни говорителят. Геополитиката няма нищо общо с оценката на лекарствената агенция, добави той.

Ако комисията, съвместно с държавите от ЕС, реши да включи тази ваксина в европейския стратегически списък, ще съобщим. Засега няма такива разговори, заяви говорителят. По неговите думи няма задължение оценяваните от лекарствената агенция ваксини да бъдат включвани в списъка на ЕС.

Говорителят приветства усилията на държавите от ЕС да се снабдят с ваксини и заяви, че това не противоречи на общата стратегия. Той отбеляза, че ЕК води преговори за предварителни споразумения за ваксините на Novavax и Valneva.

Предварителните споразумения за доставка на ваксини, сключвани от ЕК, предвиждат осигуряването на препаратите в определени срокове и количества, на твърда и еднаква цена за всяка от държавите в ЕС. Досега ЕК сключи шест предварителни споразумения, четири от които са за ваксини, получили или на прага на получаването на одобрение от лекарствената агенция.

Според правилата на ЕС ваксините, получили положителна оценка от лекарствената агенция, могат да придобият достъп до пазара на ЕС с решение на комисията, подкрепено от мнозинството европейски държави. Комисията уточни, че държавите от ЕС са в правото си да се снабдяват и с други ваксини на собствена отговорност.

Русия очаква няколко страни от ЕС да одобрят Спутник V

Русия очаква няколко страни от ЕС да одобрят използването на ваксината Спутник V и Москва може да осигури ваксини за 50 милиона европейци от юни, ако нейната ваксина получи одобрение в Европейския съюз. Това заяви днес генералният директор на Руския фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев, цитиран от Ройтерс.

Фондът се занимава с популяризирането на руската ваксина Спутник V в чужбина.

Ваксината може да послужи за мост между Русия и Европа и потенциалното й навлизане в употреба не трябва да бъде възпирано от политически съображения, подчерта Дмитриев.

mediapool.bg