Кламер БГ - Новини: ЕК разширява портфолиото с бъдещи ваксини срещу Covid-19

ЕК разширява портфолиото с бъдещи ваксини срещу Covid-19

Коронавирус

|
Четв, 20 Авг 2020г. 14:00ч.
ЕК разширява портфолиото с бъдещи ваксини срещу Covid-19

Европейската комисия (ЕК) е приключила проучвателни разговори с германската биофармацевтична компания КюърВак (CureVac) за закупуване на потенциалната й ваксина срещу Covid-19. Така ЕК продължава да разширява портфолиото с потенциални ваксини, след постигнати договори с със "Санофи", "Джонсън& Джонсън" и "АстраЗенека".

Предвиденият договор с CureVac би дал възможност на всички държави — членки на ЕС, да закупят ваксина, както и да направят дарения на държавите с по-ниски и средни доходи или да пренасочат ваксини към европейски държави. Очаква се, че ЕК ще разполага с рамка от 225 милиона дози за първоначалното закупуване от името на всички държави — членки на ЕС, които да бъдат доставени след доказването на безопасността и ефективността на ваксината. Комисията продължава интензивните обсъждания с други производители на ваксини.

"ЕК изпълнява обещанието си да осигури на европейските граждани и на света бърз достъп до безопасна ваксина, която да ни защитава от коронавируса. С всеки кръг от преговори с фармацевтичната промишленост, който приключваме, се доближаваме до победата над вируса. Скоро ще имаме споразумение с CureVac — иновативно европейско дружество, което по-рано получи финансиране от ЕС за производство на ваксина в Европа. Същевременно продължаваме преговорите с други дружества, за да намерим технология, която да защити всички ни", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

CureVac е европейско дружество, което е пионер в разработването на напълно нов клас ваксини на основата на информационна РНК (mRNA), пренасяна в клетките посредством липидни наночастици и стимулираща имунен отговор.

На 6 юли Европейската инвестиционна банка и CureVac подписаха споразумение за заем в размер на 75 милиона евро за разработването и широкомащабното производство на ваксини, включително потенциалната ваксина срещу Covid-19.

Eвропейската стратегия в областта на ваксините, приета на 17 юни 2020 г., цели да се осигурят висококачествени, безопасни, ефективни и финансово достъпни ваксини за всички европейски граждани в срок от 12 до 18 месеца. За тази цел ЕК, заедно с държавите членки, договаря с производителите на ваксини предварителни споразумения за закупуване, като запазва или дава на държавите членки правото да закупят определен брой дози ваксини на определена цена, когато бъде налична ваксина.

Европейската комисия също така е поела ангажимент да гарантира, че ваксина ще получат всички нуждаещи се навсякъде по света. Ето защо от 4 май 2020 г. насам бяха набрани средства в размер на почти 16 милиарда евро в рамките на глобалните мерки в отговор на коронавируса — действията за осигуряване на универсален достъп до тестове, лечения и ваксини срещу коронавируса и за възстановяване в световен мащаб.

В бъдеще ваксинацията срещу коронавируса ще бъде задължителна в Австралия, но не и в САЩ: дебатът започна още преди създаването на ваксина, докато по света се налагат все повече ограничения срещу разпространението на епидемията.

В САЩ, където част от населението изпитва жива неприязън срещу принудителни мерки като обикновеното носене на маска, въпросът изглежда решен: ваксината срещу Covid-19 няма да е задължителна.

Доктор Антъни Фаучи, директор на Националния институт по инфекциозни заболявания на САЩ, обяви вчера, че "не можем да задължаваме или да се опитваме да принуждаваме хората да се ваксинират". "Никога не сме го правили", заяви високопоставеният служител, член на екипа на Белия дом за борба с вируса, по време на видеоразговор, организиран от университета Джордж Вашингтон.

"Можем да го направим задължително за определени групи, като медицинските служители, но не можем да задължим цялото население", добави той.

Правителството на Доналд Тръмп даде предварителна поръчка за стотици милиони дози на шестте компании, разработващи потенциални ваксини и предвижда дозите да бъдат безплатни.

Няколко часа по-рано по радиото в Мелбърн австралийският премиер Скот Морисън обяви, че ваксинирането срещу коронавируса "трябва да е задължително" в неговата страна, с изключение на случаите, когато има медицински противопоказания.

Австралия си осигури получаването на "обещаваща" ваксина чрез споразумение с шведско-британската фармацевтична компания АстраЗенека.

По оценки на австралийските власти трябва да бъде имунизирано 95 на сто от населението, за да се изкорени вируса.

mediapool.bg