Кламер БГ - Новини: Депутати се тестват за коронавирус (Галерия)

Депутати се тестват за коронавирус (Галерия)

Коронавирус

|
Ср, 01 Апр 2020г. 15:03ч.
Депутати се тестват за коронавирус (Галерия)

Всички депутати се тестват днес за коронавирус, след като снощи стана ясно, че народният представител Хасан Адемов от ДПС е дал положителна проба за Covid-19. Във вторник беше организирано тестването на депутати от всички парламентарни групи в две болници – ВМА и частната "Софиямед". В четвъртък ще бъдат направени тестове за Covid-19 и на членове на администрацията на НС, които са били в контакт с Хасан Адемов.

Докато станат готови пробите на депутатите заседания на комисии и пленарни заседания няма да има. Утрешното заседание на парламента, на което трябваше да бъде обсъдена актуализацията на бюджета, се отменя.

Лидерите на парламентарните групи са обсъдили и идеята за дистанционно заседание, но окончателно решение ще бъде прието, след като станат известни резултатите от пробите за коронавирус на всички народни представители.

Сградата на Народното събрание се дезинфекцира всекидневно като противоепидемична мярка.

"Има процедура, която се спазва

- прави се дезинфекция на самите сгради

и помещения. Тя се прави всеки ден в Народното събрание, както и в Министерския съвет, както и в болниците, както и в случаите, където са установени коронавирус инфектирани", обясни по-рано ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с Covid-19 ген. Венцислав Мутафчийски.

"Народното събрание от миналия петък не работи, така че не става въпрос за това, че въпросният депутат е бил току-що на работа там и са подложени на риск тези, които дават пресконференция и съответно тези, които работят в сградата", посочи той.

По думите му не е необходимо целия парламент да бъде поставен под карантина.

"Депутатите ще бъдат днес тестувани, след което се установяват лицата в най близък контакт. Става въпрос за лице, което е било за последен път на работа последния петък. След което, ако дадат отрицателни резултати, ще продължат да работят….Ако са отрицателни, те ще продължат работа, ние не може да закрием държавата по този принцип", заяви той.

mediapool.bg