Кламер БГ - Новини: Всичко си е постарому? Новата карантина в Мадрид не се спазва строго

Всичко си е постарому? Новата карантина в Мадрид не се спазва строго

Коронавирус

|
Вт, 06 Окт 2020г. 15:08ч.
Всичко си е постарому? Новата карантина в Мадрид не се спазва строго

Вчера жителите на Мадрид като цяло влизаха и излизаха от града както обикновено въпреки наложената забрана за предприемане на неналожителни пътувания, предава агенция Ройтерс. Градът стана първата европейска столица, която за втори път бе затворена заради растящия брой коронавирусни инфекции. На национално равнище те надхвърлиха 800 000 от началото на пандемията.

Полицията заяви, че 300 нейни служители са разпределени на 60 контролнопропускателни пункта. Същевременно обичайният поток от хора, пътуващи всяка сутрин на работа до испанската столица, си беше същият, като обикновено, и малцина казаха, че са забелязали някакви извънредни мерки за контрол.

С 850 инфекции на 100 000 жители Мадрид и регионът са на първо място в Европа по този показател и затова от петък вечерта 4,8 милиона души в испанската столица и девет сателитни града са поставени в режим на нови ограничения.

"Не съм видяла никакви полицейски проверки. Общо взето, не разбирам тази ситуация, която създадоха", каза студентката Кристина Канете.

Опасявайки се от нови икономически щети, доминираното от консерваторите правителство на автономна област Мадрид подчертано неохотно се съгласи с новите мерки, наредени от доминираното от социалистите национално правителство, и ги атакува в съда. Вчера обаче Върховният съд отхвърли първата жалба.

Отмяна на резервации в ресторантите

Друга студентка, Инес Торес, казва пред Ройтерс, че в квартал "Монклоа" - където се намират най-големият университет в Мадрид и една от най-големите автогари в града - не се забелязват контролни пунктове.

"Аз живея тук и не съм забелязала никаква промяна. Никаква".

Но собствениците на барове и ресторанти в Мадрид усетиха промяната по джоба си, след като в края на миналата седмица бяха отменени около 75 000 резервации и това доведе до загуби в размер на 8 милиона евро, каза бизнес сдружение.

Съгласно новите правила жителите могат да излизат от къщи само, за да ходят на работа и училище, по здравословни причини или за пазаруване. Баровете и ресторантите трябва да затварят в 23.00, вместо в 1.00 ч., а събиранията на повече от шест души продължават да са забранени.

Правителството предупреди, че нарушителите ще бъдат глобявани, а някои мадридчани отмениха плановете си за уикенда или за срещи с роднини.

Поради увеличаване на броя на заразените и в няколко други региона, властите наложиха и там същите ограничения, включително в някои части на северната област Кастилия и Леон.

През уикенда националното здравно министерство отчете 23 480 нови коновирусни инфекции, с което общият им брой от началото на пандемията става 813 412, а това прави Испания първата страна в Западна Европа, надхвърлила 800 000 случая.

В петък броят на жертвите се увеличи от 32 086 на 32 225.

mediapool.bg