Кламер БГ - Новини: Олимпиадата в Токио се отлага за 2021 г.

Олимпиадата в Токио се отлага за 2021 г.

Коронавирус

|
Вт, 24 Март 2020г. 16:37ч.
Олимпиадата в Токио се отлага за 2021 г.

Олимпийските игри в Токио, които трябваше да се провредат през юли, ще бъдат отложени с година. Това съобщи японският премиер Шиндзо Абе във вторник след разговор с президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах, предават японски медии.

Изявление за отлагането пусна и Международният олимпийски комитет. В него се казва, че в конферентен разговор по-рано през деня Абе и Бах са се съгласили, че игрите в Токио няма как да се случат тази година в условията на разпространението на коронавируса. Отлагането е за след 2020 г., но "не по-късно от лятото на 2021 г.", пише в съобщението.

Въпреки че игрите ще са през 2021 г., те ще се наричат Олимпийски и параолимпийски игри Токио 2020.

Само до преди няколко дни МОК и японският организационен комитет твърдяха, че няма планове за отлагането на най-голямото спортно състезание.

Тази седмица обаче Канада и Австралия обявиха, че няма да изпратят атлети в Токио, а Великобритания и Франция призоваха МОК да вземе бързо решение по въпроса. Олимпийският комитет на САЩ също поиска отлагане на олимпиадата, тъй като спортистите не могат да се подготвят пълноценно в условията на пандемия.

Това ще е първото отлагане на олимпийските игри в 124-годишната им съвременна история. До момента заради двете световни войни бяха отменени игрите през 1916, 1940 и 1944 г.

Отлагането на игрите ще е финансов удар за Япония, която вложи 12 млрд. долара за организацията на спортното събитие. По оценки на Голдман Сакс японската икономика ще загуби 4.5 млрд. долара само от свитото потребление при отлагане на игрите.

Според японското бизнес издание Nikkei отлагането на игрите е договорено на конферентен разговор на лидерите от G7 в понеделник. На нея японският премиер заявил, че има намерение да организира игрите в пълната им форма - с максималния брой атлети и при пълни трибуни, а това ще е символ на победата над коноравируса.

mediapool.bg