Кламер БГ - Новини: Взрив на Covid-19 в Коми, Путин смени губернатора на северния регион

Взрив на Covid-19 в Коми, Путин смени губернатора на северния регион

Коронавирус

|
Пет, 03 Апр 2020г. 17:12ч.
Взрив на Covid-19 в Коми, Путин смени губернатора на северния регион

Руският президент Владимир Путин смени губернатора на отдалечената северна област Коми, след като там започна предварително разследване дали над 50 души в местна болница са били заразени с коронавируса от един лекар, предаде Ройтерс.

Руската република Коми, на 1000 км североизточно от Москва, регистрира 56 заболели, което е повече от всеки друг район извън самата Москва, района около нея и Санкт Петербург.

Петдесет и пет от случаите са свързани с една болница в района Ежва на столицата на Коми - Сиктивкар, според съобщение на местната администрация. Няколко часа след съобщението, че е започнало разследване, Кремъл публикува президентски указ, в който се казва, че Путин е приел оставката на губернатора на Република Коми Сергей Гапликов и е назначил заместник-министъра на здравеопазването Владимир Уйба за временен шеф на областта.

Руски медии съобщиха, че местен хирург може да е бил източникът на инфекцията в Сиктивкар, а руският Следствен комитет, който се занимава с тежките престъпления, обяви че е поел разследването с предварителни проверки по медийните публикации.

Взрив на коронавируса може да се окаже труден за овладяване в регион с по-слабо оборудвана здравна служба, отколкото останалата част на Западна Русия, отбелязва Ройтерс.

Според Ернест Мезак - адвокат на правозащитната група "Обществена присъда", "структурата на здравеопазването в Коми е абсолютно неподготвена за епидемичен взрив". Групата провежда свое собствено разследване по случая. "Нито съответните служители, нито обикновените хора смятаха Covid-19 за сериозна заплаха в Сиктивкар само допреди седмица", каза адвокатът.

Миналата седмица Русия започна криминално разследване срещу специалист по заразни болести на висок пост в южния град Ставропол, който не се е самоизолирал след пътуване до Испания и, според твърдения, е заразил няколко души.

mediapool.bg