Кламер БГ - Новини: България с 60% орязани доставки от AstraZeneca, Ангелов: Вместо ваксини получаваме учтивост

България с 60% орязани доставки от AstraZeneca, Ангелов: Вместо ваксини получаваме учтивост

Коронавирус

|
Четв, 25 Фев 2021г. 14:59ч.
България с 60% орязани доставки от AstraZeneca, Ангелов: Вместо ваксини получаваме учтивост

България получава и ще продължи да получава едва 40% от поръчаните количества ваксини на AstraZeneca, което сериозно обърква имунизационния ни план. Заради недостига на ваксини, временно ще бъдат спрени пуснатите преди по-малко от седмица "зелени коридори" за всички желаещи. В емоционален изблик по време на редовния брифинг на здравните власти в четвъртък здравният министър Костадин Ангелов обвини фармацевтичната компания, че не спазва договорките и вместо ваксини България получава учтиви увъртания. От изявлението му стана ясно обаче, че той е подвеждал обществото за очакваните доставки през февруари.

Премиерът Бойко Борисов също е недоволен от орязаните и забавени доставки и коментира, че когато е трябвало да плащаме милиони, сме платили на минутата, а сега компанията не спазва договореното.

През януари, още преди да получи европейско одобрение за ваксината си, AstraZeneca обяви, че ще достави на ЕС 40% от договореното за първото тримесечие, което провокира острата реакция на ЕК. Впоследстве компанията пое ангажимент да увеличи доставките. Преди ден стана ясно, че компанията ще достави по-малко ваксини и през второто тримесечие. Въпреки че българските власти са били наясно, че няма да получат очакваните дози от компанията, което е видно от публични изяви на здравния министър по темата, в края на миналата седмица те пуснаха зелени коридори за ваксинация на всички желаещи. Ангелов обаче не вижда проблем в стратегията на правителството да пусне широк достъп до ваксината, въпреки очаквания дефицит.

Получаваме само 40% от очакваните ваксини

Ангелов съобщи, че за февруари страната ни е очаквала да получи 451 832 дози от ваксината на AstraZeneca, "а сега ще дойдат може би 170 400 дози". "До края на август очаквахме 4.5 млн. дози. Сега по месеци дозите са намалени така, че те представляват 40% от количеството, което очакваме оттам", заяви Ангелов. Ангелов за първи път съобщава, че страната ни е очаквала през февруари 451 832 дози. Съвсем доскоро той съобщаваше, че страната ни очаква 261 000 дози от ваксината през февруари: на 7 февруари 48 315 дози, на 14 февруари - 74 556 дози, а в края на февруари - 139 126 дози или общо 261 997 дози. Графикът на доставки е публикуван и на страницата на МЗ ТУК

Нещо повече, когато в края на януари стана ясно, че компанията ще ореже с 60% доставките за Европа, Ангелов твърдеше, че страната ни няма да е потърпевша, което сега се оказва че не е така. Въпреки яснотата, че ще има проблем с доставките на ваксината, което Ангелов доскоро отричаше, в четвъртък той дръпна гневно слово по адрес на некоректната компания.

"Искаме ваксини, не учтивост и вежливост"

"На фона на повишена заболеваемост изключително неприятно сме изненадани от поредната неспазена договорка от фирмата, която трябваше да достави Оксфордската ваксина.117 000 дози пристигнаха на 22 февруари. Това е с 333 000 дози по-малко от поетия ангажимент от фирмата за месец февруари. На 15 февруари бяхме информирани, че до края на месец февруари България предстои да получи 2 доставки съответно от 87 000 и 54 000 дози. Всъщност разбираме, че в страната ни няма да постъпи нито една от тези доставки. Описаните по-горе факти доказват, че AstraZeneca няма да изпълни ангажимента си за доставка на 142 437 дози до края на февруари. Нещо повече, вчера с изненада научихме, че на 1 март България евентуално ще получи 52 800 дози, а не очакваните 142 437", обяви Ангелов.

Той каза, че в последните 3 дни държавата води изключително сериозни разговори на различни нива с AstraZeneca. Ангелов е недоволен, че България два дни чака решение от фирмата камионът за България да тръгне.

Той изрази възмущението си от обяснението на компанията, което гласи, че "Производството на ваксини е процес с висока степен на техническа сложност и се полагат неуморни усилия да се справят с предизвикателствата. Очакваме да сме в състояние да доставим ваксини на България".

Позиция на AstraZeneca – България

[div class='left_orange']"Производството на ваксини, в частност ваксината на AstraZeneca срещу Covid-19, е процес с висока степен на техническа сложност. Въпреки че AstraZeneca полага неуморни усилия да се справи с предизвикателствата, които възникват в хода на производството, е възможно да има известна вариабилност и трудности при въвеждането на всеки нов производствен процес.

Все пак в резултат на продължаващите ни усилия очакваме да сме в състояние да доставим в България следващото количество два дни по-рано от планираното.

До средата на м. март сe очакват още две доставки".[class='left_orange' div]

"Уважаеми представители на AstraZeneca, нека да съм пределно ясен. Нямаме нужда от вашата учтивост и вежливост, имаме нужда от ваксини. Ако във вашия корпоративен свят това е допустимо, на полето на медицината, на което ние воюваме има само черно и бяло: хората са или здрави, или са болни. Или са живи или са умрели. Нямаме нужда от подобен тип учтивости. Нека да се спазват договорките. На тази база правим всичко, което постигнахме до момента: зелени коридори, доставки до общопрактикуващите лекари.", заяви Ангелов.

В събота идват 52 000 дози, половината са за личните лекари

В крайна сметка по данни на AstraZeneca камионът с ваксините тръгва за България в петък и се очаква да дойде по някое време в събота. "Ако очакваните 52 000 дози дойдат в събота, те ще бъдат разпределени веднага, за да стигнат максимално бързо до ваксинационните пунктове. Половината доставка ще е за общопрактикуващите лекари", съобщи Ангелов.

Според него компанията е показала липса на оперативност. "Намираме се в световна криза, в която трябва да има оперативни решения, които да бъдат незабавни. Съобщихме на фирмата, че имаме готовност да пратим самолет, но ясни и точни отговори така и не бяха получени", каза той. Българските власти получили уверение, че камионите ще тръгнат два дни по-рано.

"За камионите, които изобщо не тръгнаха, не получихме и буквичка", възмути се Ангелов.

Според него в случая България няма какво да направи, защото "тези договори са подписани от ЕК и България няма нищо общо с тях и с темпа на доставките".

Все пак Ангелов вижда светлина в тунела в това, че в средата на март се очаква одобрението на още една ваксина – тази на Johnson&Johnson. Днес у нас пристигнаха и още 12 000 дози от Moderna, а през март се чакат и от Pfizer.

Заради недостига на ваксини временно ще бъдат преустановени зелените коридори докато дойдат още ваксини. В някои пунктове в болници в страната все още има ваксини, като властите се надяват да няма голям луфт до пристигането на новата пратка в събота. Личните лекари продължават да имунизират с каквото им е доставено. В РЗИ също има известен резерв от ваксини.

Ангелов увери, че хората, които вече са получили първата доза от AstraZeneca, ще получат и втора. "Втората доза се поставя след 10 седмици и тя ще бъде гарантирана", заяви Ангелов.

Кой се ваксинира досега?

Ангелов изнесе за първи път и подробна справка за ваксинираните до момента групи. Извън групите, които не попадат в имунизационния план са ваксинирани 15 168 души. До момента ваксинираните лекари с първа доза са 13 969, с втора доза 11 251. Професионалистите по здравни грижи (сестри, лаборанти и др) са 8526 с първа доза и 6 781 с втора доза. При зъболекарите са ваксинирани 2040 души с първа доза, 1676 с втора доза. Магистър- фармацевтите са 1114 с първа доза, 718 с втора. Помощният персонал към лечебни заведения, който е имунизиран, са 2436 души.

Учителите с първа доза са 19 270, а 2364 са ваксинирани с втора доза. Непедагогическият персонал съответно – 2295 души с първа и 30 с втора доза.Служителите от ключови сфери за обществения живот са 20 579 с първа доза, 465 – с втора. Възрастинте хора над 65 са 14 296. С първа доза са ваксинирани 8808 души, попадащи сред уязвими групи поради начина им на живот и 415 - с втора. Хората между 45 и 65 г са поставена доза са 9097. Сред домуващите в социални институции са имунизирани 3381 души. При изборната администрация са ваксинирани 2347 души, трима с втора. Сред хората с придружаващи хронични заболявания 1222 са получили първа доза, 87 - втора. Сред журналисти, оператори, фоторепортери са ваксинирани 781 души с първа и 1 с втора доза. Сред помощник-фармацевтите 350 души са получили първа доза и 240 - втора.

Няма дефицит за вторите дози от Pfizer и Moderna

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев и шефът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев казаха, че няма дефицит на ваксини за вторите дози от препаратите на Pfizer и Moderna и те се пазят. По повод сигналите за забавено поставяне на втори дози, те обясниха, че ваксинации се отлагат, когато в един ден се явят по-малко хора от необходимото за оползотворяване на един флакон или когато стане объркване в графиците и човек дойде не в уречения ден. Това се прави, за да не се хвърлят и без друго дефицитните ваксини.

"Единици са хората, на които е забавена "втората игла“, заяви Пенчев.

"Апелирам към всички български граждани, които имат ангажимент да получат „втора игла“, да следят внимателно датата, на която трябва да я получат. Ако има проблем, да го обсъдят с лекаря, направил ваксината, а не субективно да решават дали да отидат, или не“, обясни Пенчев.

mediapool.bg