Кламер БГ - Новини: Борисов: Всички спазваме карантина, само Радев е като извънземен

Борисов: Всички спазваме карантина, само Радев е като извънземен

Коронавирус

|
Ср, 28 Окт 2020г. 17:28ч.
Борисов: Всички спазваме карантина, само Радев е като извънземен

Премиерът Бойко Борисов, който бе диагноситициран с Covid-19 и е под карантина, е бесен на президента Румен Радев, задето не е стои под карантина и продължава да се "разхожда по всички гарнизони".

В сряда Борисов проведе онлайн заседание на правителството и пусна във Фейсбук видео с встъпителните си думи, адресирани основно срещу Радев, който в последно време е основна мишена на губещата рейтинг управляваща партия.

Видеото започва с призив на премиера към министрите за коронавируса:

"Пазете се много, щото това си е гадно".

След това продължава с директна атака срещу президента и уволнения вече началник на РЗИ- София. "Спазвайте карантината, защото ви следят, а ние не сме богопомазани като президента Радев, където нашите служби само на него да му дават един ден карантина сякаш е извънземен. То затова се разделихме и с шефа на РЗИ. Не можеш да делиш хората на...", казва премиерът, без да довърши изречението.

Така Борисов потвърди, че именно преждевременното сваляне на неговата карантина е причината да бъде уволнен шефът на РЗИ Данчо Пенчев. С думите си Борисов направи за посмешище здравния министър, който по-рано сутринта каза, че оставката на Пенчев е по-лични причини и няма общо със свалянето на карантините. Борисов обаче се разграничи от безотговорното поведение на Радев като изтъкна, че за разлика от него, той си е останал вкъщи. Разликата е тази, че президентът даде няколко последователни отрицателни PCR теста след контакта си със заразения шеф на Военновъздушните сили, докато Борисов в крайна сметка даде отрицателен тест малко след като му бе вдигната карантината.

По-нататък министър-председателят стига до умозаключението, че ЕК с право критикува България за върховенството на закона заради недосегаемите от високите етажи на властта, какъвто бил...президентът Радев:

"Това е разликата между Европа и България. Законът е само за тези, които не харесваш. Иначе законът може да си го погазваш, когато искаш -

от високата позиция, която заемаш. Затова в Брюксел говорят за борба с корупцията по високите етажи".

"Очаквам след като ВВС пламна и целият команден състав е по болниците, сега и сухопътните войски да бъдат приземени с тези глупости, които правят", продължава Борисов с подчертан абломб.

После каза, че на всеки нарушил карантината му се прави досъдебно производство от министъра на вътрешните работи Христо Терзийски:

"Така ли е Терзийски?"- пита Борисов.

"Тъй вярно, г-н премиер. В момента имаме над 3100 досъдебни производства за нарушаване на карантината" – докладва вътрешният министър.

След това Борисов продължи с реплики към министъра на отбраната Красимир Каракачанов и на правосъдния министър Десислава Ахладова: "Държавният глава се разхожда с разрешение на военния министър по всички гарнизони в нарушение на всички правила. Ахладова, това трябва да се включи в доклада!".

Не става ясно в кой доклад, но вероятно е този за върховенството на закона.

Каракачанов отговаря обаче, че не може да забрани на президента да посещава гарнизоните. Президентът по конституция е върховен главнокомандващ на въоръжените сили.

"Тогава Мутафчийски да не ми иска доброволци. Защото цялото ВВС е у военна болница", ядосва се Борисов.

"Как да го изгониш?" пита Каракачанов, говорейки за президента Радев, а Борисов отговаря, че има РЗИ за това. След това Борисов и Каракачанов обсъждат как чинно спазват карантината и премиерът заключва:

"Това е върховенство на закона. Законът е казал това и ние с теб го спазваме".

Тестването във Военновъздушните сили тръгна, след като бе установено, че командирът на военната авиация ген. Димитър Петров е положителен. Контактни с него бяха президентът Румен Радев и военният министър Красимир Каракачанов.

Въпреки че държавният глава е бил уведомен за това, той замина

за Естония, но визитата му бе предсрочно прекратена. Каракачанов съобщи, че се е самоизолирал.

Радев обаче не спази задължителната десетдневна карантина, след като имаше няколко отрицателни теста. Борисов пък бе освободен от карантина с решение на РЗИ, но твърди, че е останал в изолация.

След като първоначално имаше отрицателни тестове и той бе диагностициран като положителен. Премиерът се лекува в домашни условия.

Другият основен акцент в речта от видеото е за проектобюджета за 2021 г., критикуван и от опонентите му, и от експерти, че харчи като за последно и това е разоряващ бюджет, наподобяващ този, който бившият премиер на тройната коалиция Сергей Станишев завеща на Борисов през 2009 г.

"Това е следизборен бюджет, за да може да има хора, които да продължат да работят и да живеят в България. Само допреди месеци ни обвиняваха, че не даваме пари на хората. Сега изработихме програми, намерихме средства през европейските програми, през компенсаторни механизми и по всички възможни начини, включително и с данъчни отстъпки. Във всички системи добавихме повече пари, за да може да преодолеем тази ужасяваща пандемия и ни обвиняват, че правим предизборен бюджет?!", възмущава се Борисов, говорейки за БСП, но и за президента. "С какви очи тази партия, заради която платихме милиарди за АЕЦ "Белене", фалита на КТБ, за компенсациите на ТЕЦ-овете, сега ни обвинява?", запита гневно Борисов.

mediapool.bg