Кламер БГ - Новини: Борис Джонсън не може да обещае, че до края на годината ще има успешна ваксина

Борис Джонсън не може да обещае, че до края на годината ще има успешна ваксина

Коронавирус

|
Пон, 20 Юли 2020г. 17:37ч.
Борис Джонсън не може да обещае, че до края на годината ще има успешна ваксина

Британският премиер Борис Джонсън каза днес, че не може да обещае, че до края на годината ще има успешна ваксина срещу коронавируса, предаде Ройтерс.

"Да кажа, че съм 100 процента сигурен, че ще имаме ваксина тази година или догодина, е уви просто преувеличение. Още не сме на този етап", каза премиерът.

Изявлението му последва новината на министерството на бизнеса, че страната е подписала две сделки за доставка на ваксини. Едната с компаниите Пфайзер (Pfizer Inc) и БиоНТех (BioNTech) ще осигури на страната 30 милиона дози от тяхната експериментална съвместна ваксина. С френската група Валнева (Valneva) пък е подписана принципна сделка за 60 милиона дози ваксина с опция за още 40 милиона дози, ако при тестовете тя се окаже сигурна.

Същевременно в Москва председателят на Руския суверенен фонд, финансиращ разработването на руска ваксина срещу коронавируса - Кирил Дмитриев, каза, че страната се надява да произведе с партньори около 200 милиона дози ваксина тази година, предаде Франс прес.

Той каза, че първият стадий на клиничните изследвания в Русия вече е приключил и вторият трябва да завърши на 3 август. Според руския представител третият стадий на тестовете трябва да се проведе едновременно на руска територия и в още няколко страни, като Турция и Обединените арабски емирства, а също и в няколко африкански страни. Очаква се той да приключи със сертификация на ваксината още през август и тогава да започне масово производство.

mediapool.bg