Кламер БГ - Новини: Белгийските власти настояват да не се използва хидроксихлорокин при лечението на Covid-19

Белгийските власти настояват да не се използва хидроксихлорокин при лечението на Covid-19

Коронавирус

|
Ср, 27 Май 2020г. 14:29ч.
Белгийските власти настояват да не се използва хидроксихлорокин при лечението на Covid-19

Белгийският научен институт за обществено здраве съобщи днес, че горещо препоръчва при опитите за лечение на болни от Covid-19 да не се използва хидроксихлорокин.

Институтът се позовава в препоръката си на научно становище, разпространено от британското специализирано издание "Лансет". Според изданието при 96 000 изследвани болни, на които лекарството е било приложено, не е установено положително въздействие.

Вместо това Белгийската агенция по лекарствата отчита, че в страната има документирани случаи, при които болните, приели хидроксихлорокин, са били засегнати от промени в сърдечния ритъм. Уточнява се, че няма доказан случай в Белгия на смърт, причинена от употребата на това лекарство.

Институтът все още изучава данните от болниците, където в страната са настанявани заразените с новата болест. Местни медии отбелязват, че заради същата публикация в британското издание Световната здравна организация прекъсна изследванията за въздействието на хидроксихлорокин върху болни от Covid -19. Допълва се, че вчера Франция също е приела решение приложението на лекарството да спре.

До днес в Белгия вирусът взе 9364 жертви, заразените са 57 592, а излезлите от болница с подобрено здраве - 15 465 души. За последното денонощие са открити нови 1128 заразени, 36 са постъпили в болница и 36 са издъхнали, съобщава БТА от Брюксел.

mediapool.bg