Кламер БГ - Новини: “Аз държах и колегите са го написали“: Двата щаба на премиера вече са на едно мнение

“Аз държах и колегите са го написали“: Двата щаба на премиера вече са на едно мнение

Коронавирус

|
Пет, 03 Апр 2020г. 12:11ч.
“Аз държах и колегите са го написали“: Двата щаба на премиера вече са на едно мнение

Двата щаба към премиера Бойко Борисов вече имат пълно единодушие за прилаганите от държавата мерки и стратегията относно тестването за Covid-19. Това стана ясно на съвместен брифинг на Борисов с представители на националния оперативен щаб (НОЩ), оглавяван от ген. Венцислав Мутафчийски и Медицинския експертен съвет, чийто председател е пулмологът Коста Костов. Експертният съвет беше сформиран като мозъчен тръст към премиера и на първата си пресконференция миналата седмица обяви, че препоръчва масов скрининг за заболяването, включително с бързи тестове. Трябваше да бъде изготвен и алгоритъм за масов скрининг.

В петък обаче МЕС излезе с 400 стр. препоръки за лечение на коронавирус и заключението, че мерките и стратегията на правителството за тестване, която на този етап се въздържа от бързи тестове, е правилна. Въпреки странната метаморфоза в позицията, проф. Костов каза, че всички предложения на МЕС са били приети, за което благодари. Премиерът Бойко Борисов пък обобщи, че няма никакви противоречия в позициите на двата щаба. Освен това премиерът нападна главния критик на прилаганите мерки и отказа от бързи тестове доц. Атанас Мангъров, който е член на МЕС. Според Борисов Мангъров говори на хората неща, които искат да чуят, и ги демотивира да спазват мерките, но не носи отговорност за това колко души ще умрат ако се изпълнява проповядваната от него стратегия.

“Затова държах, и колегите са го написали“

Борисов каза, че следващите 2-3 седмици ще е пикът на заразата от коронавирус в България и затова е поискано удължаване на извънредното положение до 13 май.

“Три дена подред проф. Мутафчийски да казва, че платото е минало и намаляват болните, рязко ще издърпаме мерките назад, за да минем към план Бе, Це и т.н. Единственото доказано, това, което и съветът (одобри б.р.), безспорно подкрепено от всички,

световната практика е, че изолацията трябва да продължи. И затова го правим. По тази точка няма никакъв спор с професорското тяло и с неговия дух. Абсолютно едно и също мнение имаме всички към този момент. По темата тестове – абсолютно едно и също мнение. PCR e тестът, който е най-надежден и когато се казва липса на ресурс нямайте предвид пари. Защото колкото и пари да струва ще го купим. Няма го физически в света. Няма към този момент доказан, надежден тест. И затова държах, и колегите са го написали в крайния извод, че поради липсата на достатъчно надежден тест, ние сме длъжни, защото разполагаме с държавните пари, да изчакаме такъв. А и сега той не е нужен. PCR върши тази работа.“, заяви премиерът. По думите му до две-три седмици ще бъдат създадени такива надеждни бързи тестове в Европа или Америка. Той каза, че са поръчани и бързи тестове в поръчката на 1 млн. теста от ЕК с идеята, че ще използват на по-късен етап в разпространението на епидемията.

“Не знам защо се съдзаде тази тема в обществото като едва ли не противоборство на щаба и съвета за тестовете. Първо тестове няма надеждни, второ няма количества от надеждните, къде и как да се купят. Недостигът е във всички страни. В момента светът произведжа, мисли и когато имаме ще тестваме по 20 000-30 000 души на ден“, каза Борисов.

Премиерът: Мангъров говори каквото хората искат да чуят, но не носи отговорност

“Усещам едно изнервяне в хората, но следващите 2-3 седмици ще е пикът. Все по-тежко ще става. Не само че не можем да разхлабваме. И със съвета (МЕС) вчера много време говорих. Всяка мисъл, че ще пуснем младите напред да създадат имунитет, това означава да кажем: “Ей тези ще умрат, другите да оживеят. С уважение към г-н Мангъров. Това означава някои от нашите деца, които ще пуснем, аз няма да си пусна моето... Така че когато говори и създава тази дезинформация в обществото, защото това, което говори е невъзможно... И всички държави, които се опитаха да го правят пред очите ми – Великобритания, Дания, Финландия, Холандия, се отказаха незабавно, когато започнаха да мрат хората и здравните им системи издъхнаха буквално. И то много мощни здравни системи. Независимо че е в съвета, кажете му, изобщо не съм съгласен с това, че в момента демобилизира хората“, коментира Борисов по адрес на доц. Атанас Мангъров който критикува действията на националния оперативен щаб и отказа от масово изследване на хора с бързите тестове за антитела.

Според Борисов обаче Мангъров говори неща, които хората искат да чуят, но не носи отговорност за това: “Той говори това, което те искат да чуят. Някакъв грип, пуснете ги, те едни ще умрат... Кажи колко ще умрат! И поеми ангажимент с титлата си и името си, че ей тея ще умрат и ги посочи. Тогава има смисъл да кажеш: Аз съм професор, ще загинат 5000 души, дайте да видим кои са, да ги хвърлиме напред и да загинат“.

Медицинският съвет одобрява мерките и въздържането от бързи тестове

Както се оказа, Медицинският експертен съвет (МЕС) е написал в резюмето на доклада си, точно това, за което е настоявал и Борисов.

“МЕС се обединява около становището, че приложените досега мерки, налагащи физическа и социална изолация, са наложителни. В течение на епидемията същите могат да бъдат преосмислени и при благоприятното й развитие – олекотени. Диагнозата на инфекцията се основава на PCR тестове, а епидемиологичното проследяване може да се осъществи чрез комбинираното използване на всички и налични в страната лабораторни методи, в това число скринингови бързи, имунологични и антигенни тестове. За пълнота следва да отбележим, че липсата на единно становище в ЕС относно надеждността на скрининговите бързи тестове ограничава засега употребата им и оправдава изчакването, докато са налични такива, които да отговарят на изискванията, след което би било възможно да бъдат ползвани в епидемиологичното проследяване на населението“, прочете проф. Костов.

“МЕС е единен в становището си, че за постигане на по-добри резулатати в овладяването на епидемията с по-малко пострадали пациенти и по-висока икономическа целесъобразност е наложително към предприетите към настоящия момент мерки да бъдат добавени практичеки изпълними алгоритми и стъпки за диагностиката и лечението на различните категории лица, здрави, контактни високо рискови“, се казва още в резюмето.

Препоръките на МЕС са с обем 400 страници и за изготвянето на документа е използвана експертизата на широк кръг от специалисти. Те са в три раздела. В първия са разгледани препоръки към извънболничната помощ, във втория - препоръките-алгоритми към болнични заведения, а в трети раздел са общи принципи за поведение и вземане на мерки.

mediapool.bg