Кламер БГ - Новини: Под заплахата от втора вълна Южна Корея върна ограниченията срещу коронавируса

Под заплахата от втора вълна Южна Корея върна ограниченията срещу коронавируса

Коронавирус

|
Четв, 28 Май 2020г. 17:03ч.
Под заплахата от втора вълна Южна Корея върна ограниченията срещу коронавируса

Южна Корея засилва отново ограничителните мерки в столицата Сеул и околностите й, след като беше отбелязано значително нарастване на броя на заразените с коронавируса, заяви здравният министър Пак Ньон-ху след кризисна среща под председателството на премиера Чун Се-кьон, предаде ДПА.

В Сеул и околностите му отново ще бъдат затворени обществените места, на които се събират голям брой хора, включително музеи, театри и паркове. Предприятията отново се подканват да въведат гъвкав режим на работа, а религиозните центрове - да спазват стриктно мерките за сигурност.

Ограниченията се въвеждат до 14 юни, заяви министър Пак, като подчерта, че "следващите две седмици ще бъдат от жизненоважно значение". "Ще трябва да се върнем към стриктно спазване на социална дистанция, ако се провалим" и ако страната регистрира над 50 нови случая всеки ден в продължение на най-малко седем поредни дни, добави той.

Южна Корея вече беше започнала да отменя наложените ограничителни мерки, целящи да попречат на разпространението на коронавируса. Неотдавна обаче властите откриха ново огнище на зараза, този път в разпределителния център на сеулската компания за онлайн търговия Coupang, изпращаща поръчки по пощата. До тази сутрин бяха потвърдени над 80 случая на заразяване на служители и лица, с които те са били в контакт. Извършени са над 4000 теста.

Възможно е заразата вече да се е разпространила, подчерта Пак. Той призова гражданите през следващите две седмици да избягват, доколкото е възможно, местата, на които се събират много хора.

По-рано този месец серия от случаи на заразяване сред посетители на клубове в столицата Сеул вече предизвика опасения от нова вълна на масово разпространение на коронавируса, припомня ДПА. Близо половината от 51,6 милиона жители на Южна Корея живеят в района на Сеул.

Засега правителството не обмисля повторно затваряне на училищата, които постепенно се връщаха към работа от миналата седмица.

Вчера здравните власти потвърдиха нови 79 случая на заразяване с коронавируса, което е най-голямото увеличение от близо два месеца. С това общият брой на заразените достигна 11 344. 69 от тях са свързани с предприятието за онлайн-търговия, според корейския център за контрол и превенция на заразните заболявания. Около 4100 служители и посетители на склада са в доброволна изолация и 80 на сто от тях вече са били подложени на тестове.

mediapool.bg