Кламер БГ - Новини: Covid или визита на президента? Защо затвориха театъра във Варна и набързо пак отвориха

Covid или визита на президента? Защо затвориха театъра във Варна и набързо пак отвориха

България

|
Пет, 12 Март 2021г. 14:49ч.
Covid или визита на президента? Защо затвориха театъра във Варна и набързо пак отвориха

Серия от грешки, огромно недоволство и подозрения за политизиране на мерките срещу коронавируса успяха да сътворят властите във Варна. В четвъртък бе взето внезапното решение да се затворят всички театри и културни институции заради ръста на новите случаи. Оказа се обаче, че тези обекти, наред с училищата, са единствените, които ще понесат локдауна. Молоеве, фитнеси и ресторанти не бяха затворени. А спирането на работата на театъра съвсем "случайно" съвпадна с планирано посещение на президента Румен Радев, който трябва да присъства на юбилейна постановка по случай 100-годишнината на театър "Стоян Бъчваров".

Действията на местните власти разгневиха актьорите, които от месеци репетират за спектакъла. Областният управител Стоян Пасев явно се стресна и набързо обеща да отвори театъра. Така от уж обещаните "локални мерки" за удържане на Covid инфекцията в пика на третата й вълна не остана почти нищо, ако не се брои това, че учениците от 6 до 12 клас бяха пратени да учат от вкъщи.

Реакцията на варненските актьори получи силен отзвук в социалните мрежи. Много хора заподозряха, че наистина причината за затварянето на театъра е предстоящото посещение на Радев.

"В пространството витае, че тази заповед е спусната по причина на това, че президентът щял да дойде да отбележи заедно с нас 100-годишния юбилей на театъра. Такова слабоумие аз не мога да допусна, че е възможно в управленци на една страна. В същото време обаче като гледам фактите някакси започвам да вярвам, че като че ли наистина това е единствената причина", заяви пред бТВ актьорът Стоян Радев.

Актрисата Полина Недкова пък призова всички свои колеги внимателно да наблюдават какво се случва и да си задават въпроси.

Малко по-късно областният управител Стоян Пасев заяви, че театърът ще отвори. И се оплака:

"Каквото и да направим, винаги е грешно. Дори и да оставя отворено, е грешно, дори и да затворя, отново е грешно. За да не се политизират процесите, отваряме отново".

Така юбилейният спектакъл "100" на варненския театър бе спасен. Пасев призовава на събитието да присъстват както е според заповедта на министистерството на здравеопазването само 120 души.

Фиаското във Варна за пореден път показва и друго – колко са несъстоятелни т.нар. "локални мерки". В Благоевград отвориха фитнесите и моловете само ден след като ги затвориха. Междувременно се проведе протест на собственици и служители на залите. След това шефът на местната РЗИ склони обектите да отворят отново при 50% заетост. И в Благоевград единствено големите ученици остават вкъщи.

Както коментира потребител във Фейсбук след затварянето на театъра във Варна, "децата и културата са виновни за вируса. Нищо... Нека метнем по един кючек в кръчмата, там е безопасно".

mediapool.bg