Кламер БГ - Новини: Корнелия Нинова се оплака, че й забраняват да говори за корупция за 500 млн. лв.

Корнелия Нинова се оплака, че й забраняват да говори за корупция за 500 млн. лв.

България

|
Пет, 01 Апр 2022г. 17:06ч.
Корнелия Нинова се оплака, че й забраняват да говори за корупция за 500 млн. лв.

Корнелия Нинова, Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Корнелия Нинова се оплака пред парламента в петък, че не й се разрешава да разкрие публично корупцията в "Държавната консолидационна компания" (ДКК).

Поводът е докладът на Сметната палата за държавното дружество "Монтажи", който бе засекретен в цялост с аргумента, че съдържа данни за престъпления. Практиката на палатата, когато праща одитен доклад на прокуратурата, е да публикува документа без параграфите, съдържащи данни за престъпление. В случая обаче докладът е изискан от прокуратурата в цялост още през есента на миналата година и Сметната палата не е имала друг избор, освен да го прати на обвинителите и да го засекрети. В сряда палатата обяви, че е изпратила на прокуратурата и ДАНС доклада за схемата с "Държавната консолидационна компания", чрез която правителството на ГЕРБ изсипа 500 млн. лв. за ремонт на язовири без обществени поръчки през дружеството "Монтажи".

Заради образуваното досъдебно производство по случая данните от доклада не могат да се огласяват до приключване на наказателното производство, съобщиха в сряда от Сметната палата. Затова тя ще публикува одита чак след приключване на делото след години. От съобщението на палатата се разбра, че дори депутатите, които са възложители на одита, няма да могат да го разгледат преди приключването на наказателното производство.

"Не знам дали знаете, но вие няма да видите резултата от проверката, която сте насрочили. На мен, като принципал и едноличен собственик на капитала на ДКК, също ми се отказва да ми се предостави докладът за резултатите от проверката на "Държавната консолидационна компания". Не само това, на мен ми се забранява да говоря за това, което се е случвало вътре, а знам от лицата, които са го получили – това е Съветът на директорите на ДКК, който по закон има право да го получи. Там има достатъчно юристи и знам от тях, че всяко изречение в доклада на Сметната палата е състав от Наказателния кодекс", каза Нинова пред депутатите. По думите й "след 28 години може би прокуратурата и съдът може би ще приключат някакво наказателно производство, за което всички ще сме забравили за какво става дума".

"Всички тук сме се клели, че борбата с корупцията ни е абсолютен приоритет. Гарантирам ви, че в ДКК е заровена една от най-големите корупции на новото време на България", добави Нинова.

По думите й няма друг случай в историята на Сметната палата в последните години цял доклад на Сметната палата да бъде засекретен и предаден на прокуратурата за извършени престъпления. "За първи път целият доклад, от първата до последната страница, е изпратен в прокуратурата със съмнения за престъпления", каза вицепремиерът.

"Нека заедно да направим възможно такива случаи да не се повтарят. Не може да има корупция, не може най-висшият ти орган, който проверява тези неща в държавата, Сметната палата да ти го е казала на 500 страници описание, дума по дума, аргумент по аргумент и накрая да чакаш 28 години, за да приключи евентуално наказателно производство, за да вземеш мерки. Това е абсурд, нека се опитаме заедно да излезем от тази ситуация. Признавам ви, като министър аз нямам ход. А отгоре на всичко, на този доклад са ми дадени указания да взимам мерки – да завеждам дела, да прекратявам процедури, да обявявам обществени поръчки. Как да го направя, като не можа да го прочета и да видя каква ми е препоръчано. Ако не го направя, ще бъда обвинена в безстопанственост, а ако го направя ще бъда обвинена, че съм прочела доклада и съм нарушила закона", посочи Нинова.

Тя посъветва председателя на Народното събрание да опита да разсекрети доклада и обяви, че скоро ще изнесе пред Народното събрание "други неща" за ДКК извън известния казус с 500-те милиона за язовири. "Искаме истината, нищо повече", завърши Нинова.

mediapool.bg