Кламер БГ - Новини: Корнелия Нинова влиза като санитар-доброволец във ВМА

Корнелия Нинова влиза като санитар-доброволец във ВМА

България

|
Нед, 22 Ноем 2020г. 16:41ч.
Корнелия Нинова влиза като санитар-доброволец във ВМА

Лидерката на БСП Корнелия Нинова, която неотдавна преболедува Covid-19, обяви в неделя, че веднага след обсъждането на алтернативния бюджет на левицата в пленарната зала на парламента ще стане доброволец в борбата със заразата. Тя ще помага като санитар във Военномедицинска академия (ВМА).

В първото си телевизионно интервю след оздравяването си Нинова каза пред БНТ, че се е лекувала четири дни в инфекциозното отделение на ВМА, поискала е да я изпишат по-рано, защото се е почувствала по-добре.

"Първите дни беше доста тежко. При мен болестта беше по трудния начин. В деня, в който ме приеха, получих треска, температура и просто се задуших, имах чувството, че спрях да дишам. След това в болницата преживях всички съпътстващи неприятности на тази болест - главоболие, много силни болки в корема, всичко те боли. Има едни странични ефекти, например аз получих конюктивит на очите, отслабване на слуха, влияние върху вегетативната нервна система. Получих едни бодежи в ръцете, не можеш да задържиш предмет дори. След като ме изписаха, продължих лечението си вкъщи с антибиотици и получих бъбречна криза. Имах чувството, че това нещо се движи в тялото и там където срещне някакъв орган, просто удря със страшна сила", разказа Корнелия Нинова.

По думите й лекарите във ВМА били изморени, сестрите - много изтощени, но много организирани и всеотдайни в работата си. "Лекарите са на предела и самите те го казват и случаите, които излизат в медиите и това, което аз видях - те са много уморени, изтощени, на предела са", каза Нинова.

След като вижда каква е ситуацията в болницата, лидерът на БСП решава да стане доброволец. "Влизам в болница с COVID отделение без никакво колебание. Медиците имат нужда от жива сила. Вече съм го организирала в София. Ще бъда санитар. Ще стоя, колкото е необходимо. Искаме първо да се гласува нашият алтернативен бюджет в парламента, да си го защитим и след това тръгваме. Това е израз на човещина, на вътрешна потребност", заяви Нинова.

33-ма депутати от БСП също ще се включат в доброволческата активност.

"Организирахме с в три групи: депутати, които ще влезем в болници с COVID отделение, такива, които ще отидат в РЗИ-та и такива, които ще отидат в социалните служби. Включиха се и младежи от младежкото обедните на БСП - 50-60 човека досега са заявили своето желание. Депутатите лекари вече са в болниците на първа линия - двама в Свищов и един в Шумен. След като гласуваме бюджета, и учителите ни в парламентарната група ще помагат в училищата", обясни Нинова.

Председателят на БСП отново припомни, че при първата вълна през март и април БСП е подкрепила правителството: "Гласувахме заедно Закона за извънредното положение и всички мерки, но не спираме да критикуваме управлението на кризата. Кризата я има. От лична гледна точка виждам, че е сериозно предизвикателство. Но управлението на кризата продължава да е хаос. Изпуснаха кризата. Провалиха се в управленските решения. Изпуснаха летните месеци, когато трябваше да се подготви системата".

Нинова подчерта, че след това управляващите са прехвърлили вземането на решенията от страх да не носят отговорност, като това е създало хаос.

"Правят това, защото мисленето им е грешно. Мисленето им е мандатно и да използват кризата така, че да се задържат до края на мандата. Целта е властта – как да използват кризата, за да спечелят следващите избори. Когато си поставиш такава грешна цел няма как да успееш. Трябва да е обратното. Не е достатъчно да ги критикуваме. Трябва да сме готови да предложим решения и ние ги имаме. Алтернативата е не да мислиш мандатно и с грижа за властта и как да я запазиш, а да мислиш държавнически и с грижа за хората", заяви лидерът на БСП.

Тя посочи стъпките, които би направила БСП за ефективна борба с кризата.

"Първо, още през юли бихме активирали Националния план за управление при пандемия от грип. Той е създаден през 2006 г., актуализиран е през 2017 година. Изключителен, професионален, подреден – с анализ във всеки регион каква е възрастовата структура на населението, каква е заболеваемостта, какви болници има. Всичко това можеше лятото да се подготви. Второ, процесът трябва да се централизира при вземането на решенията и да се носи отговорност от правителството, а не да се създава този хаос. Трето: още тогава, а не сега да се подготвят болници само за Covid, защото хората, които имат хронични заболявания не могат да се лекуват и коронавирусът е влязъл във всички болници и заразява цялата система".

"Бихме осигурили безплатни тестове. Бихме приели държавна наредба, която да регламентира заплащането на лекарите и медицинските сестри. Трябва държавна политика за доходите на медиците, а не временни решения, които разделиха лекарите помежду им", продължи Нинова.

Най-големият проблем на кризата след здравето е неравенството, бедността и доходите. Там проблемите трябва да се решават трайно и държавнически, заяви лидерът на левицата.

БСП предлага преизчисляване на всички пенсии с нов коефициент на средноосигурителен доход, като вземат 2015 г. Другата уязвима група са младите семейства с деца. Ние предлагаме въвеждане на семейно подоходно облагане. Това ще облекчи семействата дългосрочно, заяви Нинова и припомни, че от много време БСП настоява за отмяна на плоския данък.

mediapool.bg