Кламер БГ - Новини: Корабът "Акуариус" прекратява операциите си в Средиземно море

Корабът "Акуариус" прекратява операциите си в Средиземно море

Европа

|
Пет, 07 Дек 2018г. 12:54ч.
Корабът "Акуариус" прекратява операциите си в Средиземно море

Корабът "Акуариус", спасил десетки хиляди мигранти в Средиземно море, прекрати дейността си, съобщиха неправителствените организации, наели кораба - "Лекари без граници" и "Ес О Ес Медитеране", цитирани от Ройтерс.

Решението бе взето в резултат на "безжалостна и продължаваща политическа, правна и административна кампания, подкрепяна от няколко европейски държави", заяви "Ес О Ес Медитеране".

Корабът е блокиран във френско пристанище, откакто в края на септември изгуби панамската си регистрация. "Акуариус" беше последният спасителен кораб, действащ край бреговете на Либия. Миналата година подобни кораби използваха пет хуманитарни организации.

"Това е мрачен ден. Европа не само не успя да осигури възможности за издирване и спасяване, но и активно саботираше опитите на други да спасяват човешки живот", отбеляза в изявление Вики Хокинс, която оглавява британския клон на "Лекари без граници".

Около 1260 мигранти и бежанци са загинали от началото на годината в централната част на Средиземно море по данни на Международната организация по миграцията.

mediapool.bg