Кламер БГ - Новини: Васко Кръпката събра български и украински музиканти на концерт за Украйна (видео)

Васко Кръпката събра български и украински музиканти на концерт за Украйна (видео)

Общество

|
Нед, 27 Март 2022г. 22:31ч.
Васко Кръпката събра български и украински музиканти на концерт за Украйна (видео)

Васко Кръпката събра български и украински музиканти на концерт за Украйна (видео)

В София се провежда благотворителен концерт за солидарност с Украйна под надслов "С вас сме".

"София може да е краен квартал на Европа, но София е Европа, София е Европа и свободния свят. Затова сме тук! Първо, за да покажем, че сме за мира. Второ, да покажем, че сме против агресията на Русия и трето - за да покажем, че ние сме европейци и ние сме част от свободния свят", заяви рок музикантът Васил Георгиев - Васко Кръпката, който е сред инициаторите на концерта.

Той каза, че е поканил свои близки приятели музиканти, хора на словото, и хора от Украйна. Допълни, че не е канил кметове и политици.

Васко Кръпката изрази недоволството си от поведението на някои български към войната в Украйна.

"Винаги ще ги критикуваме. Рокендролът сме опозиция. Наистина смятаме, че трябва да имаме по-твърда позиция, по-адекватна и по-ясна позиция. Смятаме, че има едно шикалкавене. Искат да се харесат на всички. Няма как да се харесаш на всички. Знам, че в момента ядосвам много хора, но нямам задни мисли. Каквото ми е на сърцето, това ми е на устата и на песните. Искаме и управляващите да бъдат ясни и да заявят ясно, че подкрепяме Украйна по всякакъв начин, както всички нормални страни. Произвеждаме толкова много оръжие, пращаме за какви ли не идиоти по света, и какви ли не кръвожадни сатрапи ги снабдяваме с оръжие, аз като пацифист се застъпвам България да помогне на Украйна", коментира той, цитиран от БГНЕС.

Призивът му е да се покаже съпричастност към жертвите на тази война.

Ангел Ангелов от група "Джендема" също участва в концерта.

"Не мога да се примиря с това, което става и което научаваме за Украйна, което следим с много голяма тревога, с много голяма болка. Не може да има пожарища и борби в 21 век, както и масови убийства и война. И то в Украйна, една страна, която е много близо до нас, и там хората не са необразовани. Не са хора, които са по-различни от нас. Ние не само, че следим това, но страдаме заедно с тях. Вярваме, че с тази съпричастност можем да помогнем. Когато хората мислят по един и същи начин, те могат да изгонят онези, които не заслужават да управляват и собствените си страни. Вярваме, че тази енергия, която от тук ще се изпрати по някакъв начин, ще изпрати далеч на Северния полюс тираните от Кремъл", каза Ангелов.

На въпрос дали политиците се държат адекватно, той коментира: "И да, и не. Не може да обобщим всички под един знаменател. Някои реагират адекватно, има и други, които се опитват и вълка да е сит, и агнето цяло. Не може така - не може да си с неясна позиция, защото това е война. Има и такива, които са зависими", каза музикантът.

Не може една страна да се изправи срещу целия свят, добави той.

"По принцип като всички нормални рокаджии сме против войната. И друга война да беше, просто щях да се обявя веднага против. Дано всичко това да свърши", коментира и Тони Чембъра от група "Монолит".

В концерта се включиха още "Блус Трафик", "No more, many more", "Г.М.О. Георги Минчев Оркестра", Иван Лечев, Валди Тотев и други.

В инициативата участваха и творци от Украйна, сред които саксофонистът Ярослав Кмитко и китаристът Павло.

На сцената, разположена на площад "Александър Батенберг", е опънат транспарант, на който пише "Путин, в името на човечеството, спри войната".

По време на концерта на няколко пункта се събират средства за пострадалите от войната в Украйна.

Събитието е организиран от Ситуационен център "Отворени врати" и фондация "За доброто".

Андрей Николов, който е съосновател на "Отворени врати", каза, че в момента над 20 хиляди украински деца имат спешна нужда от помощ. "Сега говорим за украински училища. Нашият център мисли за интеграция към пазара на труда", каза още Николов

"Нашият първи приоритет е за бежанците от Украйна, които пристигнаха тук. Вече има 20 000 деца! Това са предимно майки с деца. Трябва тук да направим украински училища за тези деца, за да могат да завършат образованието си. Нашият център мисли и за интеграция на майките на пазара на труда. Ако тези майки намерят работа и изкарват пари, ще плащат данъци. Това е добре и за България, а България също има нужда от работна ръка", призова Николов.

Събитието в София се провижда паралелно с благотворителния концерт-телемаратон "Save Ukraine #StopWar", в който Украйна е представена от повече от 20 творци.

Концертът, който се излъчва на екран на площад "Славейков" в столицата от 18.30 часа, е съпътстван от акция по набиране на средства за преодоляване на хуманитарната катастрофа. Към аудиторията ще се обърнат доброволци, граждански активисти, спортисти и артисти, сред които и българският рок музикант Васил Георгиев - Васко Кръпката.

P { margin-bottom: 0.08in }

mediapool.bg