Кламер БГ - Новини: Берлинската среща за Либия договори оръжейно ембарго и прекратяване на подкрепата за враждуващите страни

Берлинската среща за Либия договори оръжейно ембарго и прекратяване на подкрепата за враждуващите страни

Свят

|
Нед, 19 Ян 2020г. 22:56ч.
Берлинската среща за Либия договори оръжейно ембарго и прекратяване на подкрепата за враждуващите страни

Участниците в берлинска среща за Либия са се договорили да спазват често нарушаваното оръжейно ембарго и да спрат да подкрепят враждуващите либийски страни.

Това съобщи на пресконференция германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от осведомителните агенции.

Освен това ще бъде създадена комисия, която ще наблюдава спазването на спирането на огъня.

Договорен е всеобхватен план, който ще позволи да се постигне напредък, каза Меркел.

Участвалият в срещата генерален секретар на ООН Антониу Гутериш благодари на Меркел за "забележителните й усилия" за успеха на срещата и подчерта, че основният извод от днешните разговори е, че няма военно решение на конфликта в Либия.

Двамата съперници в либийския конфликт - председателят на международно признатото правителство Файез Сарадж и командващият Либийската национална армия Халифа Хафтар, които бяха в Берлин, са се съгласили да посочат свои представители във военна комисия, която ще следи спазването на примирието.

Скоро ще бъдат предприети следващите стъпки за изпълнение на договореното в Берлин, каза Ангела Меркел. Скоро ще има среща за укрепване на спирането на огъня в Либия, съобщи тя, цитирана от ДПА.

"Мога да кажа, че всички участници (в разговорите) работиха много конструктивно заедно", каза Меркел, цитирана от Асошиейтед прес.

Участниците в днешния форум ще продължат да се срещат редовно, за да гарантират продължаване на мирния процес, така че народът на Либия да получи правото да живее в мир, посочи канцлерът.

Сарадж и Хафтар не са участвали в основните дискусии на срещата. Разногласията между тях все още са големи, каза Меркел.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш съобщи, че в най-скоро време в Женева ще се събере комисия по военните въпроси, в която ще участват страните в конфликта, предаде ТАСС. А до две-три седмици ще има и среща за икономическите реформи в Либия, каза той.

Италианският премиер Джузепе Конти заяви пред журналисти, че Италия е готова да играе водеща роля в мониторинга на споразумението за спиране на огъня в Либия, съобщи Ройтерс.

Естествено, това трябва да бъде одобрено от Съвета за сигурност и тогава ще можем да уточним ангажиментите си, добави Конте.

Германският канцлер също заяви в Берлин, че всички документи, съгласувани в Берлин, трябва да получат международна подкрепа след съгласуване в Съвета за сигурност на ООН.

Русия оценява положително резултатите от конференцията за Либия, но различията в подходите между страните в конфликта се запазват. Това заяви изпълняващият длъжността министър на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Като цяло, смятаме конференцията за много полезна. Ясно е, че в крайна сметка ще решават самите либийци. Ясно е, че засега те не успяват да започнат устойчив, сериозен диалог, прекалено големи са различията в подходите им", каза Лавров.

Той посочи, че заключителният документ от берлинската конференция е бил изготвен така, че всичко, свързано с конкретни препоръки и предложения трябва да бъде одобрено от либийските страни в конфликта.

В международната конференция за Либия в Берлин участваха най-малко десет държавни и правителствени ръководители, между които президентите на Русия, Турция и Франция Владимир Путин, Реджеп Тайип Ердоган и Еманюел Макрон, премиерите на Великобритания и Италия Борис Джонсън и Антонио Конте, държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, представители на Алжир, Египет, Обединените арабски емирства, Китай.

mediapool.bg