Кламер БГ - Новини: Контузен Григор Димитров допусна обрат и отпадна от Australian Open

Контузен Григор Димитров допусна обрат и отпадна от Australian Open

Спорт

|
Вт, 16 Фев 2021г. 12:51ч.
Контузен Григор Димитров допусна обрат и отпадна от Australian Open

Григор Димитров пропусна шанса да достигне до полуфинала на Откритото първенство на Австралия по тенис, след като отстъпи на дошлия от квалификациите на турнира 114-ти в света руснак Аслан Карацев с 1:3 (6:2, 4:6, 1:6, 2:6).

Димитров започна със силна игра като в предишните си мачове и някъде докъм средата на втория сет изглеждаше, че отново ще стигне безпроблемно до победата. Тогава обаче зачестиха грешките, а с течение на времето се видя, че българинът има и физически проблем, който му пречи да играе с пълни сили.

Димитров бе за шести път на четвъртфинал на турнир от Големия шлем, като досега три пъти бе стигал и до полуфинал.

В първия сет руснакът проби за 2:1, след което обаче Григор Димитров спечели 5 поредни гейма и взе сета с 6:2.

Той взе подаването си и поведе и във втория сет. Но в следващия гейм пропусна пет поредни възможности за пробив. Още две такива възможности се разкриха пред него и в четвъртия гейм, но той отново ги пропусна.

В следващия гейм пробив успя да направи руснакът, но Димитров веднага го върна за 3:3. След размяна на геймове Карацев отново проби, след което затвори сета на свой сервис – 6:4.

Българинът взе първия си сервис гейм в третия сет. От този момент обаче се прояви физическият проблем и играта му се срина. След петия гейм той доигра сета без да влиза в разигравания, а в почивката взе медицински таймаут.

Това обаче не му помогна и той не бе равностоен и в четвъртия, заключителен сет на мача.

По този начин Димитров не успя да стигне втори полуфинал на Аустрелиън Оупън и общо четвърти в Големия шлем, като той приключва турнира с малко над 400 хиляди долара от наградния фонд и 360 точки за световната ранглиста, където той ще се изкачи до 17-то място от следващата седмица.

От своя страна Карацев се превърна в едва четвъртият квалификант в историята, достигнал до полуфинал в Големия шлем, както и първият в историята, стигнал до полуфинал при дебюта си в турнирите от голямата четворка, като за място на финала в Мелбърн той ще спори със световния номер 1 Новак Джокович или германеца Александър Зверев.

"Нямаше как да го прикрия, всичко започна вчера при нормално ходене. Днес се усили в началото на мача, продължаваше да ме мъчи и нямаше как да се спре", каза Димитров след мача, цитиран от "Дневник”.

Той е знаел още преди двубоя, че ще има сериозни проблеми, но не му е минало през ум да не излиза на корта. "Не можех дори да обуя чорапите си, беше ми ясно, че ще имам проблем. Реших да изляза на корта заради адреналина, а и това е Големият шлем. Бях в добра форма преди този мач, рядко съм се чувствал толкова добре", каза Димитров.

Той отказа да се оправдае за загубата си с контузията, отдавайки заслуженото на Карацев.

"Болката в гърба влияе при всеки удар - сервис, форхенд, бекхенд. Сякаш чувстваш да преминава ток при всяко голямо усилие, не може да се контролира. Но моля ви, нека да отдадем заслуженото на Карацев. В спорта се случват такива неща, уважавам го и го поздравявам", добави българинът.

mediapool.bg