Кламер БГ - Новини: Контактьорът за съставяне на кабинет Плевнелиев вижда сигнали за отрезвяване

Контактьорът за съставяне на кабинет Плевнелиев вижда сигнали за отрезвяване

България

|
Нед, 30 Окт 2022г. 20:43ч.
Контактьорът за съставяне на кабинет Плевнелиев вижда сигнали за отрезвяване

Контактьорът за съставяне на кабинет Плевнелиев вижда сигнали за отрезвяване

Започват да се трупат достатъчно много сигнали за отрезвяване. Отвъд партийната пропаганда и допуснатите грешки, кристализират ефектите от перспективата да има или да няма. Ако нямаме действащ парламент и правителство, цената ще бъде жестока, заяви пред бТВ в неделя Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012 – 2017 г., който заедно със Соломон Паси бяха натоварени от ГЕРБ да водят контактната им група за преговори за съставяне на правителство. Тя вече се срещна с ДПС и "Български възход", но от втората по големина парламентарно представена партия "Продължаваме промяната" и "Демократична България" отказват разговори.

"В хаоса се раждат чудовища. Ако се снишим, ще има друг тип управление – антиевропейско, дори може да говорим за прословутата идея за президентска република, а това ще е краят на демокрацията", коментира Плевнелиев.

Според него "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП, които са опитвали да поставят в изолация ГЕРБ, са започнали да излизат от сянката на играта на пълна изолация с цената на всичко.

Ако нямаме действащ парламент и правителство, цената ще бъде жестока, заяви той в предаването "120 минути".

Плевнелиев добави, че влизането на България в еврозоната е стратегически приоритет.

Всички институции ще работят по-добре, дори прокуратурата ще работи по-добре, заяви той.

На въпрос дали е обсъждано отстраняването на главния прокурор като условие за компромис Плевнелиев заяви, че вижда конституционно мнозинство с ясно декларирани приоритети за правна реформа. Според него всичко, за което от "Демократична България" се борят, могат да го получат.

"Ако става въпрос само за заменяне на един човек с друг, тази реформа ще се дискредитира. Става въпрос, че всемогъщият главен прокурор вече няма да е такъв, контрол върху неговата дейност, разделяне на Висшия съдебен съвет – има пълно съгласие. Ние можем, ако има работещо НС и правителство, виждам, че законопроектът за правна реформа може да бъде готов за шест месеца и до една година приет", обясни Росен Плевнелиев.

Според него независимо с кой мандат тези неща могат да се случат.

На въпрос дали, ако беше президент, би връчил третия мандат на "Демократична България", Плевнелиев отговори, че държавният глава е длъжен да направи така, че да даде третият мандат на тези, които имат най-голям шанс.

"Най-устойчиво би било ДБ да излезе и да каже, ето тези неща могат да се случат. Време е да излязат от сянката на тежките противопоставяния. Правната реформа може да се случи", каза още Росен Плевнелиев.

mediapool.bg