Кламер БГ - Новини: Президентът: България няма да признае референдумите в Украйна

Президентът: България няма да признае референдумите в Украйна

България

|
Пет, 23 Септ 2022г. 19:52ч.
Президентът: България няма да признае референдумите в Украйна

Президентът: България няма да признае референдумите в Украйна

България няма да признае за законни референдумите в Донбас, Луганск, Херсон и Запорожие - окупираните от Русия украински територии. Към момента няма пряка военна заплаха за страната ни, но има други рискове. Това обяви президентът Румен Радев след тричасовата среща на "Дондуков" 2. Тя беше свикана заради ескалацията на войната в Украйна. В нея участваха премиерът Гълъб Донев със заместниците си и силови министри, шефът на отбраната и началниците на спецслужбите у нас.

"Референдуми в зона на бойни действия, където до урните падат снаряди, са правен абсурд и България няма да ги признае", каза държавният глава. Това е коренна промяна за него, след като по времето на президентските избори миналата година Радев обяви окупираният от Путин полуостров Крим за руски.

Часове преди това заместник-министърът на вътрешните работи Костадин Коджабашев даде да се разбере, че страната ни няма да признае незаконните допитвания, които се провеждат под дулата на оръжията.

"Последните новини от Москва не са особено приятни. Те говорят за ескалация на всички наши досегашни отношения и в съчетание с ядрената реторика и т.нар. референдуми тези доста тревожни събития засилват необходимостта от категорична и последователна подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна", каза Коджабашев на редовния брифинг със журналисти.

Президентът свика консултативната среща на втория ден след обявяването на указа на Владимир Путин за частична мобилизация в Русия и в първите часове на референдумите, за които международната общност се произнесе, че са незаконни и няма да бъдат признати.

Радев: Разумът отстъпва на оръжията

Румен Радев припомни, че още в първите часове на войната е свикал консултативна среща с държавното ръководство и е заклеймил руската агресия в Украйна като недопустима.

"От първия ден на тази война призовавам за прекратяване на бойните действия и за мирно уреждане на конфликта със средствата на дипломацията. За съжаление стремежът към военна победа на всяка цена заглушава призивите за мир. Разумът отстъпва на оръжията", заяви Румен Радев.

Той осъди действията на руския президент Владимир Путин, предприел частична мобилизация, и одобрил провеждането на референдумите в четири украински области под руски контрол за присъединяване към Русия. Според Радев това води до допълнителна ескалация.

"Решението на президента на Руската федерация за частична мобилизация ще повиши интензитета на бойните действия, ще ескалира конфликта и е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици. Недопустимо е три десетилетия след края на Студената война отново да се разиграва ядрената карта. Но колкото и абсурдно да звучи тази заплаха, не може да бъде пренебрегвана", каза Радев.

Той посочи, че "наред с ескалацията на конфликта, растат и рисковете за нашия регион, за Европа и света".

"Въпреки че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на страната, тези рискове се оценяват и се набелязват мерки за тяхното минимизиране. България работи усилено за гарантиране на своята сигурност, чрез укрепване на националния отбранителен капацитет и изпълняване на своите ангажименти в колективната система за сигурност на Алианса", каза държавният глава.

Той посочи, че рисковете от тази война не се изчерпват само с военната сигурност. България подкрепя санкционния режим на Европейскияь съюз, каза Радев. Но смята, че ЕС трябва да обърне внимание върху обратния ефект от санкциите върху европейските граждани.

"Европа е длъжна, паралелно с налагането на санкции, да търси ефективни механизми за минимизиране на последствията от тези санкции. Цената на ескалацията ще се плати от гражданите. България е от най-засегнатите. Ескалацията на конфликта може да засегне не само доставките на газ, но и доставките на петрол и производствата на горива у нас, работата на големите електроцентрали, доставките по море", каза президентът.

По думите му служебното правителство полага всички усилия, за да смекчи ефектът от тези кризи в своите времеви и нормативни рамки, които често изостават от динамиката на процесите поради липса на работещ парламент. Затова е критично важно България да има парламент и устойчиво редовно правителство, заяви Румен Радев.

Той призова партиите за обединение пред лицето на кризата, рисковете и заплахите, да съумеят да привлекат гражданите да гласуват, за да има такава избирателна активност, която да даде достатъчно легитимност на следващия парламент.

Армията е в постоянна бойна готовност

"Българската армия е в постоянна бойна готовност. Засилили сме наблюдението и разузнаването в източната част на страната", каза часове преди срещата при президента служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по повод обявената частична мобилизация в Русия.

Той посочи, че мобилизацията от руска страна носи риск за националната сигурност, но допълни, че заплаха от пряко въвличане на България в конфликта засега няма.

"Както знаете, армията освен да изпълнява всекидневната си дейност, е и на границата. Тя е в Каравелово. Бяхме и на пожарите. Армията е там, където трябва да бъде", заяви Стоянов.

В срещата при президента участваха премиерът Гълъб Донев, заместник министър-председателят по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, заместник министър-председателят по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, заместник министър-председателят по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, министърът на отбраната Димитър Стоянов, министърът на енергетиката Росен Христов, министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов, заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова.

На срещата бяха и заместник началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев, председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев, заместник-председателят на Държавна агенция "Разузнаване" Асен Тутеков и директорът на служба "Военно разузнаване" бригаден генерал Венелин Венев.

ДБ настоява за консултации тип КСНС

Междувременно от "Демократична България" (ДБ) настояха президентът Румен Радев, макар и в отсъствието на действащ парламент, да събере представители на ръководствата на политическите сили от 47-ото Народно събрание, за да обсъдят състоянието на националната сигурност и мерките за защита на страната заради агресията на Русия.

Консултативните срещи между президента и назначени от него министри нямат широка легитимност, се казва в позиция на ДБ.

Липсата на парламент е само формално оправдание да не се свиква Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС), но не може да бъде извинение да не се търси максимална политическа легитимност на решенията срещу надвисналите над нацията заплахи, посочват още от ДБ.

Въпреки непълнотите в конституцията, България е парламентарна република и президентът не може да поеме еднолично, чрез служебното си правителство, цялата власт и отговорност в такъв критична за държавата ни ситуация, се казва в изявлението на ДБ.

Според "Демократична България" няма никакви пречки президентът да свика политически консултации във формата КСНС, независимо дали форумът ще се нарича така, и призовават това да стане още в началото на следващата седмица.

Настояваме до свикването на новото 48-о Народно събрание да се провеждат редовни политически консултации в този подобен на КСНС формат, искат от ДБ.

Нинова призова България да не бъде въвлечена във война

Междувременно лидерът на БСП Корнелия Нинова призова всички партийни лидери за не допуснат България да бъде въвлечена във война. Това стана в Петрич по време на предизборната й обиколка в област Благоевград.

"Нашите идеологически различия остават. Нашата битка стар - нов модел на управление също. Но съм сигурна, че никой не иска България да участва във война. Нека гарантираме на българския народ, че няма да го допуснем. Няма по-висше благо от мира", каза Нинова.

mediapool.bg