Кламер БГ - Новини: Конституционният съд образува дело по жалбата на ГЕРБ срещу комисията "Плевнелиев"

Конституционният съд образува дело по жалбата на ГЕРБ срещу комисията "Плевнелиев"

България

|
Пет, 16 Май 2014г. 17:16ч.
Конституционният съд образува дело по жалбата на ГЕРБ срещу комисията "Плевнелиев"

Конституционният съд (КС) образува конституционно дело по искане на ГЕРБ за обявяване на противоконституционност на решението на 42-ото Народно събрание за създаване на комисията "Плевнелиев". За докладчик по делото е определен съдия Георги Ангелов, който бе избран за член на КС от квотата на съдебната власт.

Анкетната парламентарна комисия "Плевнелиев" бе създадена преди седмица по инициатива на "Атака". БСП, ДПС и националистите, които крепят парламентарния кворум, поискаха да проверят какви са били контактите на държавния глава с представителите на електроразпределителните дружества (ЕРП). Неофициално стана ясно, че комисията иска да разследва основно срещата на президента Росен Плевнелиев с шефа на ЕВН Щефан Шишковиц във Виена.

Преди два дни ГЕРБ внесе в Конституционния съд за обявяване за противоконституционно решението на Народното събрание за анкетната комисия. При внасянето на искането зам.-председателят на групата на ГЕРБ Цецка Цачева коментира, че е недопустимо парламентът да осъществява контролни функции върху държавния глава.

Тя се позова на няколко решения на КС, че парламентът не може да привиква на изслушване президента.

mediapool.bg