Кламер БГ - Новини: Конкурсът за възстановяване на Войнишкия мемориал в София се провали

Конкурсът за възстановяване на Войнишкия мемориал в София се провали

Общество

|
Вт, 27 Ноем 2018г. 17:45ч.
Конкурсът за възстановяване на Войнишкия мемориал в София се провали

Столичната община прекрати конкурса за проект за възстановяването на т. нар. Войнишки мемориал в пространството пред НДК. Той трябва да заеме мястото на паметника в памет на войниците от Първи и Шести пехотни полокове на Първа Софийска дивизия, известна като Желязната дивизия, който беше разрушен по времето на комунистическия режим.

В момента от оригиналния паметник на мястото е върнат само лъва. Конкурсът трябваше да определи как да се довърши мемориалът. От протокола, качен на сайта на общината, става ясно, че всички 5 предложения са отхвърлени, тъй като са представени в мащаб, който не отговаря на изискването на общината.

Зам.-кметът по културата Тодор Чобанов обясни в пост във Фейсбук, че причините за провала на конкурса са пропуски в проектите. Основните проблеми били липса на добри решения за алейната мрежа и площадното пространство и разполагането на основните оси, неподходящи решения за гърбовете на стените, неправилно разполагане на фигурата на лъва или използването на неподходящи материали.

Той пояснява, че общината ще обяви конкурса наново, но с по-голям награден фонд, за да бъдат привлечени по-добри проекти.

Оригиналният паметник на Първи и Шести пехотни полокове на Първа Софийска дивизия, известна като Желязната дивизия, е открит през 1934 г. Статуята на лъва бе върната на 2 ноември миналата година на мястото, където е стояла в продължение на 45 години преди премахването на мемориала заради строежа на НДК. Тя е дело на скулптора Михаил Михайлов, а автор на паметника с възпоменателните плочи е арх. Александър Обретенов. Пиедесталът, върху който бе монтиран лъвът, е оформен по същия начин като оригинала от 1934 г.

Столичният общински съвет взе решение за възстановяването на паметника през 2014 г., когато окончателно прие идеята за демонтиране на останалите фигури от социалистическия паметник "1300 години България".

mediapool.bg