Кламер БГ - Новини: Конгресът за избор на нов лидер на ХДС ще бъде на 25 април

Конгресът за избор на нов лидер на ХДС ще бъде на 25 април

Европа

|
Пон, 24 Фев 2020г. 15:33ч.
Конгресът за избор на нов лидер на ХДС ще бъде на 25 април

Германският Християндемократически съюз (ХДС) - партията на канцлера Ангела Меркел, ще има извънреден конгрес в Берлин на 25 април за избор на нов лидер, съобщиха днес източници от партията, цитирани от ДПА.

Изпълнителният комитет е взел решението, което трябва да бъде официално утвърдена от националния съвет на партията на заседание по-късно.

Партията трябва да реши също кой ще бъде следващият й кандидат за канцлер на федералните избори догодина. ХДС се надява да избегне сблъсък за поста чрез споразумение между различните претенденти, но днес все още не е ясно дали тази инициатива ще успее, според източниците.

След едноседмични консултации лидерът на консерваторите в оставка Анегрет Крамп-Каренбауер е стигнала до извода, че приемникът й трябва да бъде посочен на извънреден конгрес в края на април или началото на май, съобщили същевременно за АФП източници, близки до партията.

Въпросът дали ще бъде заместена от едно лице, което впоследствие да стане кандидат на движението в изборите за канцлер през 2021 г., или от колективно ръководство с цел да се избегнат братоубийствени битки, още не е решен, както и въпросът за партийната кандидатура за канцлер, която може да бъде определена официално в края на годината, в зависимост от ситуацията.

Фридрих Мерц, отдавнашен противник на Ангела Меркел, който разкритикува неотдавна дейността й като партиен лидер, е най-популярният претендент за висшия партиен пост, сочи допитване на центъра ЮГов по поръчка на ДПА. Осемнайсет на сто от анкетираните искат той да поведе ХДС и неговия баварски съюзник, Християнсоциалния съюз (ХСС), в кампанията за избор на канцлер.

mediapool.bg