Кламер БГ - Новини: Комплексна услуга за жертви на домашно насилие в “Пирогов“

Комплексна услуга за жертви на домашно насилие в “Пирогов“

България

|
Ср, 26 Юни 2019г. 17:44ч.
Комплексна услуга за жертви на домашно насилие в “Пирогов“

Комплексна услуга за жертви на домашно насилие ще предлага болница “Пирогов“, където лекари ще бъдат обучени да разпознават и оказват помощ на пострадалите като ги насочват към консултации с психолог, подкрепящи услуги, сигнализират полицията. Проектът се изпълнява съвместно с Асоциация “Деметра“ и цели да увеличи докладването на случаи на домашно насилие и повишаване ефективността на услугите за жертвите.

Идеята е да има координиран отговор на домашното насилие чрез въвеждането на пакет от услуги.

“Крайната цел е предоставянето на комплексна услуга за жертвите на домашно насилие, включваща помощ от здравни специалисти, съдействие от полицаи консултации от психолог, възстановяване на пострадалите в рехабилитационни програми и специализирани програми за редуциране на агресивното поведение сред извършителите“, обясни Диана Видева от асоцациа “Деметра“.

От полицията също са обещали сътрудничество по механизма. МВР разработва информационна система, в която да се регистрират сигналите от домашно насилие.

Директорът на “Пирогов“ проф. Асен Балтов каза, че в болницата ще има подготвени хора, които да реагират в такива ситуации 24 часа в денонощието.

“При този вид престъпление, каквото е домашното насилие, е важно институциите да реагират в първите часове след извършването му. Никога не е имало пълно обхващане на тези пациенти. Обикновено те минават и казват: “Ние сега трябва да отидем в “Съдебна медицина“ да си издадем едно съдебно медицинско свидетелство“ и след това евентуално да търсят помощ по някакъв начин. Всичко това нещо ще бъде свършено в рамките на 15 до 30 минути с подготвени от нас хора, които ще бъдат буквално на разположение 24 часа 7 дни в седмицата“, обясни Балтов.

mediapool.bg