Кламер БГ - Новини: Кола се вряза в тълпа в Белгия, 6 души са загинали (Обновена)

Кола се вряза в тълпа в Белгия, 6 души са загинали (Обновена)

Свят

|
Нед, 20 Март 2022г. 14:54ч.
Кола се вряза в тълпа в Белгия, 6 души са загинали (Обновена)

Сн. БГНЕС

Шестима души бяха убити, a 26 - ранени, рано тази сутрин, след като автомобил се вряза с голяма скорост в карнавално тържество в южното белгийско село Стрепи-Бракени, предадоха световните осведомителни агенции.

Жак Гобер, кметът на близкия град Ла Лувиер, каза, че шофьорът на колата се е опитал да избяга, но е бил заловен. Засега не е ясно дали действията му са били умишлени. Драмата се е разиграла към 5 часа местно време, когато около 150 човека са се били събрали ежегодния пролетен парад с фолклорни костюми и под звуците на барабани, съобщиха ДПА и Ройтерс.

В колата е имало двама души, които са задържани. Те са жители на Ла Лувиер с години на раждане 1988 и 1990 съответно, уточни по-късно Дамиен Ферхейен, заместник-кралски прокурор в Монс, на пресконференция в Ла Лувиер. Животът на 10 от ранените все още е в опасност, добави той, цитиран от Франс прес.

По думите му за момента разследването изключва терористични мотиви.

Белгийският премиер Александър де Кро нарече в Туитър новината "ужасна", изрази съболезнования на близките на загиналите и подкрепа за спасителните служби и спешната медицинска помощ. Според неговия офис Де Кро ще пристигне по-късно днес на местопроизшествието, придружен от крал Филип.

През последните седем години белгийските власти се опитват да решат проблемите със заподозрени в екстремизъм лица. Именно базирана в Брюксел клетка на "Ислямска държава" бе отговорна за кръвопролитните атаки в Париж през 2015 г. със 130 убити и в белгийската столица през 2016 г. с 32 убити.

mediapool.bg