Кламер БГ - Новини: "Кой е нашият враг?" Неутрална Швейцария гласува в неделя на референдум за нови изтребители

"Кой е нашият враг?" Неутрална Швейцария гласува в неделя на референдум за нови изтребители

Свят

|
Пет, 25 Септ 2020г. 14:21ч.
"Кой е нашият враг?" Неутрална Швейцария гласува в неделя на референдум за нови изтребители

Швейцария, която за последно е водила война преди повече от 200 години и няма видими врагове, иска да похарчи милиарди за нови изтребители.

Много хора са против и казват, че тази неутрална страна нито може да си позволи, нито се нуждае от най-модерни самолети, за да брани алпийската си територия, която свръхзвуков изтребител може да прекоси само за 10 минути.

Ирландия, Малта и Люксембург нямат военна авиация, казват те, затова този план за модернизация на военновъздушните сили за 6 милиарда швейцарски франка (6,6 млрд. долара) е пилеене на пари.

"Кой е нашият враг? Кой ще напада една малка и неутрална страна, заобиколена отвсякъде от страни от НАТО?", попита Приска Зайлер Граф, депутат от Швейцарската социалдемократическа партия. "Това наистина е абсурдно".

Избирателите ще се произнесат по въпроса на референдум в неделя, 27 септември. Ако на всенародното допитване, което е със задължителен характер, бъде одобрено купуването на самолетите, догодина правителството ще може да избира между "Юрофайтър" на "Ербъс", "Рафал" на френския самолетостроител "Дасо", Ф/А-18 "Супер Хорнет" на "Боинг" и Ф-35 А "Лайтнинг-2" на "Локхийд Мартин".

Избраният самолет ще замени остарелия летателен парк на швейцарските ВВС от 30 Ф/А-18 "Хорнет", които през 2030 г. ще бъдат снети от въоръжение.

Зайлер Граф заяви, че има по-евтини алтернативи като например изтребителната версия на учебния самолет "Леонардо" М346 ще излязат доста по-рентабилно, отколкото "скъпите играчки", които в момента се обмислят.

"Нуждаем се от нов самолет, който да не поражда спорове, достатъчно е да купим по-лек, по-обикновен самолет", каза тя. "По-добре да имаме "Фиат", отколкото "Мазерати".

Преди шест години избирателите не позволиха да се стигне до сделка за купуване на изтребители "Грипен" от Швеция. През 1989 г. поставено за гласуване на референдум предложение за премахване изобщо на армията получи подкрепа от 35 процента.

Социологът Лукас Голдер от института "ГФС. Берн" заяви, че избирателите най-вероятно ще подкрепят намерението за закупуване на нови изтребители. За Швейцария въоръженият неутралитет е нещо много важно, каза той, това се дължи на убеждението, че тъкмо наличието на силна армия е накарало нацистка Германия да се откаже от нахлуване в Швейцария по време на Втората световна война. За наемническото минало на страната напомня и швейцарската гвардия на папата.

Депутатът Томас Хуртер от дясната Швейцарска народна партия, който е бивш военен летец, заяви, че Швейцария трябва да може сама да се защитава, без да зависи за това от други страни.

"Ако не подменим тези остарели самолети, това практически ще означава, че не разполагаме с Военновъздушни сили; край със защитата, а като няма защита, значи не изпълняваме и конституцията", каза той.

По-малките самолети не могат да летят достатъчно нависоко, каза швейцарският депутат, нито могат да развият нужното ускорение, за да реагират бързо на извънредни ситуации.

"Не знаем какво ще се случи през следващите 50 години", каза Хуртер. "В случай че някъде се запали къща, трябва да разполагаш с пожарна, която да в готовност да реагира, в противен случай става прекалено късно".

По БТА.

mediapool.bg

Вижте още