Кламер БГ - Новини: Кои са 12-те точки, които Скопие трябва да подпише за ЕС?

Кои са 12-те точки, които Скопие трябва да подпише за ЕС?

България

|
Пон, 11 Ян 2021г. 14:05ч.
Кои са 12-те точки, които Скопие трябва да подпише за ЕС?

Анекс към Договора за добросъседство с 12 точки. Това е условието на България, за да може Скопие да започне преговори за влизане в Европейския съюз.

През уикенда вицепремиерът Красимир Каракачанов потвърди изискванията на България, които разбуниха отново темата в Северна Македония, въпреки че правителството там обяви, че "смята да си почине от България", докато не минат изборите у нас.

Опозиционният вестник "Република" пише, че управляващите в Северна Македония крият съдържанието на анекса и не се знаят всички точки в него. Той не е публикуван и от българска страна.

Какво пише в анекса?

България твърдо Северна Македония да се откаже от свое малцинство в България, да се употребява цялото име Република Северна Македония и да докаже, че няма териториални претенции към България.

Вероятно в него има и точки за официалния език в Северна Македония, историческите спорове и езика за омразата.

Управляващите в Скопие вече публично заявиха, че не искат да подписват подобен анекс към договора от 2017 година.

И към момента не е ясно какви ще бъдат конкретните механизми за контрол, ако Скопие не иска да изпълни и този анекс. България обаче вече предупреди, че дори да одобри преговорната рамката на Северна Македония за начало на преговорите, ще реагира по време на преговорния процес, който ще продължи с години.

Сега външният министър Буяр Османи казва в интервю за Радио Свободна Европа, че единственото решение и формула за България е да се върнем към принципите на договора, но и да се намерят механизми как той да се направи по-бърз, по-динамичен, за да се постигнат резултати, пише "Независен".

В интервюто Османи посочва, че "сега, когато влизаме в друг съюз с други държави, и в НАТО, и в ЕС, с България, с Гърция, с Албания, на света не може да се гледа със същите очила от миналото", съобщи БТА.

Османи добавя в интервюто, че договорите трябва да се спазват такива каквито са и това е задължение и за Скопие в случая с Договора за добросъседство с България.

Договорът обаче се доказа като неработещ. От една страна той не доведе до решаване на спорните въпроси, а от друга България вместо да помага на Скопие по пътя му към ЕС, се оказа единствената членка на ЕС, която публично я блокира.

Търси се пробив

През уикенда Каракачанов каза пред "Nova News", че Република Северна Македония има шанс да получи дата за преговори още януари или февруари, ако подпишат анекса с 12 точки, които сме предоставили.

ВМРО настоява твърдо за остър курс спрямо Скопие, като се очаква партията на Каракачанов да използва темата и в кампанията.

Тя се експлоатира и от ВМРО-ДПМНЕ в Северна Македония, която настоява правителството на социалдемократа Зоран Заев да не прави никакви отстъпки към София и организира улични протести по време на преговорите с България.

Тази седмица специалният представител на Република Северна Македония за отношенията с България Владо Бучковски ще направи нов опит за съживяване на разговорите със София.

В понеделник Бучковски започва консултации с представители на българското МВнР. Целта е връщане на доверието към Договора за добросъседство между двете страни.

На масата ще бъде сложен План за действие или така наречената пътна карта за прилагане на Договора, което е едно от трите основни искания на София.

Каракачанов: Губене на време

Каракачанов обаче не е оптимист, че може да има пробив.

"Докато в Северна Македония има език на омразата и някой там смята, че ще използва външни фактори, за да притиска България или че ситуацията в България ще се промени, след евентуално смяната на правителството пролетта тази година, няма смисъл да разговаряме и е губене на време", коментира в понеделник Каракачанов.

"Смятам, че България има ясна позиция и е крайно време в Скопие да започнат да четат решенията на българския парламент. Мисля, че от капалъ чарши разговори няма смисъл. Г-н Бучковски е добронамерен човек. Той е с политически опит, грамотен човек, с добро отношение към България. Неслучайно е избран за преговарящ и посредник, но мисля, че властите в Скопие го използват. Той е използван, за да се демонстрира добра воля. Самият той има добра воля, но тези, които го изпращат, нямат добра воля", допълни Каракачанов.

По думите му в Скопие повече от три години не са направили нищо, а сега продължават да разчитат на това, че може да се постигне компромис.

Според министъра аргументът на Северна Македония, че има право да самоопределят идентичността си е несериозен.

"Никой не ти дава такова право. Имаш право да защитаваш своята идентичност такава, каквато е и оттогава, откогато е възникнала, а не крадейки чужда история да си създаваш фалшива идентичност и да ми казваш: "Ама не е европейско да ни отказвате да имаме своя идентичност". Вие си я имате. Идентичността, създадена от Коминтерна, си я имате", каза Каракачанов.

mediapool.bg