Кламер БГ - Новини: Управляващите се разбраха да работят за въвеждане на еврото от 1 януари 2024 г.

Управляващите се разбраха да работят за въвеждане на еврото от 1 януари 2024 г.

България

|
Пон, 09 Май 2022г. 22:19ч.
Управляващите се разбраха да работят за въвеждане на еврото от 1 януари 2024 г.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Всилев

Партньорите от управляващата коалиция постигнаха съгласие целевата дата за присъединяването на България към еврозоната да остане 1 януари 2024 година, а Националният план за въвеждане на еврото да влезе за обсъжддане в парламента. На продължилия близо три часа извънреден експертен съвет, свикан от вицепремиера Асен Василев в понеделник вечерта, бяха обсъдени темата за еврозоната и антиинфлационните мерки.

"Срещата мина стандартно, обсъдихме антиинфлационните мерки, което беше най-важното, и сега ще ги обсъдим и в партиите, но има единомислие по по-голямата част от тях", каза Ивайло Мирчев от "Демократична България" пред журналисти след края на експертния съвет на управляващата коалиция.

“Обсъдихме темата за еврото. Датата на този етап си остава и работим по 1 януари 2024 г., както е заявено още през 2017 г., допълни той. Тук става дума за план, който е оперативен, който е за подготовка, техническа, на банките, а иначе, по отношение на стратегическата част, тепърва в Народното събрание ще си има дебат”, коментира Мирчев.

Председателят на парламентарната група на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров коментира, че са обсъдили антиинфлационните мерки, предложени от партньорите, и разчетите вече са готови. "Сега ще се върнем при парламентарните групи и ще ги обсъдим с тях", допълни Гюров. "Имаме достатъчно буфер да работим с бюджета, така че да можем да подкрепим хората по най-добрия възможен начин", коментира той.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански ("Има такъв народ") каза, че се работи от гледна точка на стратегическите приоритети за въвеждане на еврото и в същото време по т. нар. технически и оперативен план.

“Мисля, че всички разбрахме колко е важно стратегическите приоритети да бъдат обсъдени там, където им е мястото - в бюджетната комисия, в парламента дори, но всички се съгласихме, че има още какво да се прави”, коментира Каримански на въпрос дали има разминаване между партньорите. Той каза, че докато не са получили нищо допълнително като анализ, датата за влизане в еврозоната остава 1 януари 2024 г. Когато получим необходимите анализи от Министерството на финансите и от останалите институции, тогава вече ще преценим всичко, дали "се връзва така, както е планирано", допълни Каримански.

Въпросът с Националния план за въвеждане на еврото вече предизвика спорове и публично напрежение в управляващата коалиция. Той беше предвиден като точка за одобрение в дневния ред на Министерския съвет, но същия ден от "Има такъв народ" поискаха преди приемането му той да бъде обсъден в парламента с мотива, че става въпрос за политически и икономически проект, който зависи от правителството, но и от законодателната роля на парламента.

Преди съвета Искрен Митев от "Продължаваме промяната" допусна, че ще се стигне до обсъждане на плана за еврото в пленарна зала.

Владислав Панев от "Демократична България" каза, че срещата тази вечер ще е за еврозоната, като най-ранната дата за влизане е 1 януари 2024 година. Той обаче коментира, че е леко скептичен, че България ще може да отговори на условията към тази дата, тъй като едно от изискванията е инфлацията. "По мои сметки към март това означава годишната инфлация в България да бъде 7%, а тя е 12%, но все пак до края на годината има време", коментира Панев.

В коалиционното споразумение между "Продължаваме промяната", "Има такъв народ", БСП и "Демократична България" беше записано, че трябва да има 18 експертни съвета по основни секторни политики. Споразумението предвижда те да заседават най-малко веднъж месечно, за да търсят решения на актуални обществени проблеми. По неофициална информация на Mediapool някои съвети дълго не се бяха събирали, но през последния месец започна по-редовното им провеждане.

Коалиционният съвет между лидерите на формациите във властта пък не бе предвиден в първоначалното споразумение между тях, но тези срещи вече са редовни, като идеята е да се провеждат веднъж седмично и на тях да се търси обединение по теми, по които няма консенсус.

mediapool.bg