Кламер БГ - Новини: Коалиция с или без БСП? Леви формации се събраха, Нинова не се появи

Коалиция с или без БСП? Леви формации се събраха, Нинова не се появи

България

|
Вт, 29 Ноем 2022г. 18:33ч.
Коалиция с или без БСП? Леви формации се събраха, Нинова не се появи

Коалиция с или без БСП? Леви формации се събраха, Нинова не се появи

Леви формации на напуснали БСП се събраха на кръгла маса в НДК, за да дадат заявка за общото си явяване на евентуални предсрочни парламентарни избори и на местните избори през есента на следващата година. Макар на срещата да имаше членове на БСП, ръководството на партията отсъстваше, а една от темите на срещата бе дали формацията на Корнелия Нинова трябва да бъде част от готвеното обединение в ляво.

На събитието присъстваха няколко формации на напуснали през годините БСП - АБВ на Румен Петков, "Изправи се, България" на Мая Манолова, "Движение 21" на Татяна Дончева, "Нормална държава" на Георги Кадиев и МИР на Симеон Славчев. Там беше и президентът (2002 г. – 2012 г.) Георги Първанов, както и изгоненият но възстановен от съда като член на БСП Кирил Добрев. Самата кръгла маса бе организирана от Костадин Паскалев, който е част от широкото ръководство на БСП.

Самата Нинова е била поканена на срещата, но не се появи. Вместо това преди ден тя призова напусналите партията да се върнат в нея.

По време на кръглата маса един от изразителите на тезата, че БСП не трябва да бъде част от обединението беше Татяна Дончева, която обяви, че със сегашното ръководство на социалистите няма как да се търси обединение.

"Трябва да мислим за този единен субект, а не да се затваряме в една коалиция и да казваме как сърцето ни е в БСП", посочи тя и добави, че според нея партията на Корнелия Нинова ще продължи да "потъва като воденичен камък".

Дончева обаче посочи, че потенциален ляв проект трябва да търси и подкрепа не просто от членове на БСП, но и от поддръжници на партията.

Мая Манолова също отправи остри критики към ръководството на БСП. По думите ѝ партията се е капсулирала и вече се е превърнала в "заобиколим фактор", а хората очакват "социална алтернатива".

По думите ѝ е позорно искането на БСП за връщане на хартиената бюлетина, както и това, че

партията "коленичи пред ГЕРБ и ДПС с последните си изяви в Народното събрание"

"Вкарването на БСП в общ впряг с ГЕРБ и ДПС е предателство към честните избори и към демокрацията", категорична е Манолова.

Георги Кадиев пък посочи, че ляво обединение без БСП ще е слабо и предложи да се излъчи група, която да преговаря с партията. Той обаче подчерта, че дори от партията на Нинова да не се съгласят, то това няма да попречи на обединението.

"Ще бъде добре БСП да участва в обединението вляво. При това с цялата БСП, а не с отделни единици, но всичко зависи от ръководството на "Позитано", посочи Георги Първанов.

Той разви тезата, че партията на Нинова "дава друг хоризонт на това обединение, но не бива да бъде допускано да спъва процеса". Първанов призова всички леви различни формации заедно с БСП да направят единна коалиция.

mediapool.bg