Кламер БГ - Новини: Коалиция "Десните" ще се яви на изборите като алтернатива на ГЕРБ и РБ

Коалиция "Десните" ще се яви на изборите като алтернатива на ГЕРБ и РБ

България

|
Ср, 06 Авг 2014г. 16:51ч.
Коалиция "Десните" ще се яви на изборите като алтернатива на ГЕРБ и РБ

Нова коалиция от партии – "Десните" се обяви за алтернатива на досегашните десни партии и обединения - най-вече ГЕРБ и Реформаторският блок. Това обявиха на пресконференция в сряда лидерите на политическите формации-учредители - Христо Панчугов от "Синьо единство", Мария Капон от Единна народна партия (ЕНП), Жаклин Толева - Български демократически форум (БДФ) и представители на гражданската квота в сдружението.

Коалицията е дългосрочен проект, алтернатива, с която да покажем, че политиката не е мръсна работа, каквато я наблюдаваме в момента, декларира Илко Семерджиев от гражданската квота. Въпреки, че е член на ДСБ, той заяви, че участва в "Десните" като гражданин, няма конфликт на интереси и няма намерение на разцепва партията на Радан Кънев, която е в РБ.

Новият алианс до седмица ще е готов с ръководните си органи - председател и Национален съвет. "Десните" категорично обявиха, че не водят и няма да водят разговори с ГЕРБ и БСП за каквото и да било, тъй като двете партии не са алтернатива за страната и с еднаквите си, по думите на Капон, действия са доказали, че обслужват олигархични кръгове.

"От нас очаквайте да сме безкомпромисната десница, няма да бъдем патерица на когото и да било, подчерта лидерът на ЕНП. Що се отнася до Реформаторския блок, с който преди време водеха разговори за присъединяване и ЕНП, и БДФ, новите "Десни" сега смятат, че реформаторите са "завили" наляво.

РБ има притеснение от разширение с нови десни партии, обясни Мария Капон защо обединението не се е състояло. По думите на председателя на "Синьо единство" Христо Панчугов, вътрешните противоречия в Блока са се оказали по-големи от възможността да

се прави политика.

От коалицията уточниха, че остават отворени за десните партии от Реформаторския блок, с които има идеологически, ценностни и биографични сходства каквито са ДСБ, СДС и БЗНС и ги призовава да изоставят центризма и опитите да помагат на популизма срещу властови позиции.

Жаклин Толева от БДФ се надява избирателите, които не се идентифицират с досегашните десни формации и водената от тях политика, да припознаят решението, отговора в коалиция

"Десните".

Ще застанем зад предприемачите, работещите, които искат да създават БВП в България, зад "интелигентната" икономика, обяви Мария Капон.

Според нея служебното правителство на Георги Близнашки е тест за "смесица между комунист и демократи" и, може би, тест за ГЕРБ как да управляват при евентуален следващ мандат.

От коалиция "Десните" заявиха амбиция за успешно представяне на предсрочните избори на 5 октомври. Те подготвят своя предизборна и управленска програма.

mediapool.bg