Кламер БГ - Новини: Кметът на София дала на прокуратурата нарушенията в "Чистота Искър"

Кметът на София дала на прокуратурата нарушенията в "Чистота Искър"

България

|
Четв, 27 Юни 2019г. 15:25ч.
Кметът на София дала на прокуратурата нарушенията в "Чистота Искър"

Изключително сериозни нарушения, свързани с неправомерното възлагане на дейности на външни фирми, както и с отчитането им, са установени в общинското дружество "Чистота Искър". Проверката на дейността на фирмата е изпратена на прокуратурата.

Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Общинската фирма чисти три от районите в столицата и експлоатира депа за отпадъци. Тези дейности са ѝ възложени без обществена поръчка, както позволява законът. Незаконно обаче голяма част от тях са превъзложени на външни фирми. Най-големият договор е с дружество, чиито собственик е Румен Гайтански-Вълка.

Преди две седмици стана ясно, че "Чистота Искър" е дала през миналата година за външни услуги 12 млн. лева - почти толкова, колкото получава от община за чистенето на три столични района, както и на пътищата в парк "Витоша". Основният договор за такива услуги е с фирмата "Грийн партнърс", от която общинската фирма наема техника, за да изпълнява дейностите, възложени от общината.

Фандъкова определи това като "неофициално превъзлагане", каквото дружеството няма право да прави. Добави, че са открити нарушения, свързани не само с дейностите по събиране на боклуците от "Красно село", Красна поляна" и "Люлин", но и тези, свързани с депата за отпадъци. Кметът обясни, че не знае дали договорите за външни услуги действат и към момента.

Нарушенията към момента се приписват на предишните ръководства на дружеството. Настоящият директор пое поста тази година.

На фона на нарушенията, установени в "Чистота Искър", общината ще преосмисли намерението си да възлага все повече работа при почистването на града. Фандъкова обясни, че на фирмата ще бъде дадена толкова работа, колкото може да поеме със собствените си машини.

"Ако кажат, че могат да поддържат един район - ще им дадем един, а за останалите ще изберем фирма с конкурс, ако кажат, че могат да се справят със сегашните три - ще им ги оставим", обясни Фандъкова. Тя припомни, че настоящите договори с частни фирми за чистенето на София са към края си и предстои обявяването на нови обществени поръчки за тази дейност.

mediapool.bg