Кламер БГ - Новини: "Климатична истерия" стана антидума в Германия за 2019 г.

"Климатична истерия" стана антидума в Германия за 2019 г.

Общество

|
Вт, 14 Ян 2020г. 15:36ч.
"Климатична истерия" стана антидума в Германия за 2019 г.

За антидума на 2019 г. в Германия бе обявено словосъчетанието "климатична истерия" ("Klimahysterie"). То дискредитира усилията по защита на климата, дебата за тяхната необходимост и възникващите в тази връзка екологични движения, зави на 14 януари в Дармщадт представителката на журито Нина Яних.

Изразът "климатична истерия", използван миналата година от много политици, икономисти и медии, безразборно обвинява екоактивисти и окачествява усилията по защита на климата като някаква "колективна психоза", отбеляза Яних. Тя добави, че на фона на научните изследвания по темата за промените в климата, този израз въвежда в заблуждение и безотговорно се опира на антинаучни тенденции.

Журито освен това съобщи, че през 2019 г. рязко е нараснал броят на думите, предложени за "антидума на годината", както и словосъчетанията, свързани със защитата на климата – например "екодиктатура", "екофашизъм", "екотероризъм", "климатичен абсолютизиъм", "вярващи в CO₂", "CO₂-апостоли" и "климатична църква".

Традицията за избор на "антидума на годината" в Германия датира от 1991 г. Журито е съставено от четирима лингвисти и един представител на медиите, който се мени всяка година. Журито е институционално независимо и няма отношение с определен университет, езиково общество или асоциации. Членовете му вършат работата доброволно.

За 2018 г. антидума стана словосъчетанието "антидепортационна индустрия" ("Anti-Abschiebe-Industrie"), през 2017-а – "алтернативни факти" ("alternative Fakten"), през 2016-а - "изменник на народа" ("Volksverräter").

Идеята за определяне на антидума на годината принадлежи на Хорст Дитер, професор по германска филология от Франкфурт.

mediapool.bg