Кламер БГ - Новини: Клаус Йоханис е преизбран за президент на Румъния

Клаус Йоханис е преизбран за президент на Румъния

Свят

|
Пон, 25 Ноем 2019г. 13:24ч.
Клаус Йоханис е преизбран за президент на Румъния

Досегашният президент на Румъния Клаус Йоханис спечели втория тур на президентските избори в Румъния в неделя, показват предварителните данни.

Преизбирането му потвърди проевропейската позиция на източната държава членка на ЕС.

Според екзитпола кандидатът на Национално-либералната партия Клаус Йоханис получава 64.8 на сто от гласовете, а кандидатката на Социалдемократическата партия Виорика Дънчила – 35.2 на сто.

За разлика от предишните избори за държавен глава преди 5 години сегашният президент Клаус Йоханис беше фаворит. На първия тур преди 2 седмици той събра почти 38 процента от гласовете с обещанието да изкорени корупцията и да укрепи демократичните институции.

В изявлението си малко след като гласува Йоханис даде да се разбере, че подкрепата за кандидатурата му гарантира европейския път на Румъния:

"Днешният ден е изключително важен, защото гласуваме за бъдещето на Румъния, за пътя, който ще следва страната ни отсега нататък. Аз гласувах за модерна Румъния - европейска и нормална", заяви Йоханис.

Съперник на Йоханис бе лидерът на Социалдемократическата партия и доскорошен премиер Виорика Дънчила с около 22 процента от първия тур.

В началото на този месец тя отстъпи властта на Людовик Орбан и националлибералите, които са политически съюзници на президента Йоханис.

За президентския вот в Румъния отвориха врати 18 748 избирателни секции. В чужбина те са 835 за близо 4 милиона румънци.

mediapool.bg