Кламер БГ - Новини: Китайският парламент одобри спорния законопроект за националната сигурност в Хонконг

Китайският парламент одобри спорния законопроект за националната сигурност в Хонконг

Свят

|
Четв, 28 Май 2020г. 12:56ч.
Китайският парламент одобри спорния законопроект за националната сигурност в Хонконг

Китайският парламент почти единодушно прие решение, което прави възможно одобряване на спорния законопроект за националната сигурност в Хонконг. Той бе подготвен в отговор на масовите протести в бившата британска колония миналата година, предаде Франс прес.

Резолюцията беше приета с 2878 гласа "за", един "против" и шест "въздържали се". Тя дава мандат на Постоянния комитет на парламента да изготви текста на законопроекта, който ще стане част от конституцията на Хонконг, като по този начин се заобикаля хонконгския парламент.

Планираният законопроект предизвика активизиране на протестите в китайската полуавтономна област и задейства процес на санкции от страна на САЩ. Вашингтон заяви, че това решение на Пекин ще се отрази на статута на Хонконг като международен финансов център.

Готвеният закон заобикаля местното законодателство на Хонконг и предвижда наказания за действия, които се смятат за застрашаващи националната сигурност или дестабилизиращи държавната власт в тази територия, като сепаратизъм, подривна дейност, подготовка или поръчване на терористични прояви, както и действия на чуждестранни сили, които представляват намеса във вътрешните дела на Хонконг. В текста се разрешава също органите на централното правителство да отварят свои представителства в Хонконг в областта на националната сигурност.

Според източник на в. "Саут Чайна морнинг пост" изготвянето на текста може да отнеме две седмици, а законът да влезе в сила още през август.

mediapool.bg