Кламер БГ - Новини: Китайските държавни рафинерии избягват нови сделки с руски петрол

Китайските държавни рафинерии избягват нови сделки с руски петрол

Свят

|
Ср, 06 Апр 2022г. 16:01ч.
Китайските държавни рафинерии избягват нови сделки с руски петрол

Китайските държавни рафинерии избягват нови сделки с руски петрол

Държавните рафинерии на Китай засега спазват съществуващите петролни договори с руски компании, но избягват да сключват нови, въпреки предлаганите огромни отстъпки. Те се вслушват в призива на Пекин за предпазливост поради нарастващите западни санкции срещу Русия. Това съобщават шест различни източника пред "Ройтерс".

Държавната китайска петролна компания Sinopec, най-голямата рафинерия в Азия CNOOC, PetroChina и Sinochem останаха встрани в търговията с руски петрол със срок на доставка през месец май.

Китайските държавни петролни корпорации не желаят открито да подкрепят Москва чрез закупуване на допълнителни количества петрол, след като САЩ забраниха вноса на руски петрол през миналия месец, а ЕС наложи санкции на "Роснефт" и "Газпром нефт".

Китайските компании са предпазливи, защото действията им могат да се приемат като представителни за волята на китайското правителство. Поради това нито една от тях не желае да изпъква като водещ купувач на руски петрол, съобщават китайските източници на "Ройтерс"

Sinopec и Petrochina са отказали да коментарат. CNOOC и Sinochem не са отговорили на искането за коментар.

Китай и Русия развиват все по-тесни връзки през последните години, а точно преди руската инвазия през февруари обявиха партньорство без ограничения. Китай отказва да осъди действията на Русия в Украйна или да ги нарече инвазия.

Китай е най-големият вносител на петрол в света и най-голям купувач на руския суров петрол с покупки от 1.6 милиона барела на ден. Половината от тях се доставят по тръбопроводи по междудържавни договори

Източници на "Ройтерес" очакват китайските държавни фирми да спазват дългосрочните и съществуващи договори за руски петрол, но избягват нови борсови сделки. Спадът на вноса на руски петрол в Китай ще накара гигантски държавни рафинерии да се обърнат към алтернативни източници, добавяйки напрежение към глобалните пазари.

Референтните цени на петрола Brent стигнаха до 14-годишен пик от $140 за барел в началото на март, след като Русия нахлу в Украйна. След това фючърсите на Brent се понижиха до $110, след като САЩ и съюзниците обявиха планове за освобождаване на количества от стратегическите резерви.

Преди кризата в Украйна руският петрол представляваше около 15% от китайския внос на петрол. Половината от него минава през тръбопроводите "Източен Сибир и Атасу-Алашанкоу", а останалата част с танкери от пристанища в Черно море, Балтийско море и Далечния изток.

Unipec, търговското подразделение на Sinopec, който е водещ купувач на руски петрол, предупреди своите глобални екипи за рисковете от работа с руски петрол.

"Посланието и тонът са ясни – контролът на риска идва преди печалбите", казва един от източниците на "Ройтерс". "Въпреки че руският петрол е значително поевтинял, има много проблеми като осигуряване на застраховки за корабните превози и затруднения при плащането".

Друг от източниците на "Ройтерс", който има рафинерия, която редовно преработва руски суров петрол, е уведомил Unipec да намери заместител, за да поддържа нормална работа.

"Освен пратките, които са пристигнали през март и трябва да пристигнат през април, няма да има повече руски петрол", казва този източник. Unipec натовари 500 000 тона руски нефт сорт Уралс от балтийските пристанища на Русия през март, който е най-големият обем от месеци. Последните сделки на Unipec с Уралс ще бъдат две пратки от общо 200 000 тона от руския производител Сургутнефтегаз.

За сметка на това Индия започва да изпъква като най-големия международен купувач на руски петрол, като досега е закупила най-малко 14 милиона барела (2 милиона тона) руски петрол от 24 февруари досега. Индия е купила общо 16 милиона барела руски петрол през цялата 2021 г., според изчисленията на "Ройтерс".

mediapool.bg