Кламер БГ - Новини: Китайски университети дават стипендии за български ученици

Китайски университети дават стипендии за български ученици

България

|
Пон, 13 Ян 2020г. 16:06ч.
Китайски университети дават стипендии за български ученици

Петима ученика оj Софийска област ще получат стипендии за обучение в три китайски университета, съобщиха от областната управа в понеделник. Финансирането на обучението на българските ученици е по силата на меморандума за разбирателство и сътрудничество в областта на образованието между Софийска област и китайската провинция Цзянси.

Стипендиите са за Университет по земеделие, Университет по финанси и икономика и Университет Нанчанг в Китай.

Отпуснатите стипендии са в размер на 25 000 китайски юана на човек годишно за докторска или магистърска степен, 20 000 китайски юана на човек годишно за бакалавърска степен и 6000 юана на човек годишно за обучение половин година.

Стипендиите включват такси за обучение, учебници, такси регистрация, настаняване. Студентите се оценяват ежегодно и ако са се представили добре през първата година на обучение, се отпуска за следващата година.

За Университета в Нанчанг през първата година се изучава задължително китайски език, другите университети са с преподаване на английски език.

Кандидатстването за стипендия става пред областната управа. Желаещите могат да изпращат на имейл sofoblast@government.bg автобиография, мотивационно писмо, диплома за завършено средно образование или академична справка - в случаите, че такава все още не е издадена когато дипломата не е издадена, и сертификат за владеене на английски език.

Кандидатите може да са завършили средно образование в годината на кандидатстване или в предходни години. Постоянният или настоящ адрес трябва да е в населено място от Софийска област.

mediapool.bg