Кламер БГ - Новини: Китай умишлено е криел данни за коронавируса, смятат западни служби

Китай умишлено е криел данни за коронавируса, смятат западни служби

България

|
Нед, 03 Май 2020г. 15:57ч.
Китай умишлено е криел данни за коронавируса, смятат западни служби

Китай преднамерено е криел или унищожавал доказателства за възникването и разпространението на коронавируса в провинция Ухан в края на 2019 година. Това се казва в доклад на разузнавателния алианс "Пет очи" (Five Eyes), в който участват специалните служби на САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Според доклада действията на китайските власти са "посегателство срещу международната прозрачност", струващо стотици хиляди човешки животи.

Правителството на Китай, "създавайки заплаха за други страни", е прикривало всякакви новини около появата на коронавируса, като е принуждавало лекари да мълчат или е предизвиквало "изчезването" на такива, които са говорили. Властите в Пекин са унищожавало данни за вируса в лаборатории и са отказали да предоставят биоматериали на чуждестранни учени, работещи за създаването на ваксина, се казва в документа, цитиран от британския в. "Дейли Телеграф".

Авторите на доклада смятат, че още в началото на 2020 г. Пекин е имал доказателства, че инфекцията се предава от човек на човек, но е отричал този факт чак до 20 януари. Националната комисия по здравеопазване в Китай на 3 януари е дала указание да бъдат унищожени образците от коронавирус и да не се публикува информация за неизвестната зараза.

От доклада на разузнавателния алианс следва, че австралийското правителство е обучавало и финансирало група китайски учени от лаборатория, занимаваща се с генетични модификации на смъртоносни коронавируси, които могат да се предават от прилеп на човек и не подлежат на лечение.

Става дума за група учени начело с д-р Ши Женли от Института по вирусология в Ухан, които през 2013 г. изследват образци на фекалии от подковоноси прилепи в пещерите в провинция Юннан. Те установили, че поне един от около 50 вируса, открити в образците, е сходен 96% с вируса SARS-CoV-2, който причинява атипичната пневмония Covid-19.

Учените са направили изследване на синтеза на подобни на SARS коронавируси, за да установят дали могат да се предават от прилепи на бозайници. Това изследване е проведено през ноември 2015 г. съвместно с университета в Северна Каролина. То е доказало, че вирус, подобен на SARS, може да се предава директно от прилепи на човек и не подлежи на лечение.

Между службите, влизащи в алианса "Пет очи", има разногласия по повод произхода на коронавируса SARS-CoV-2, сочи публикацията на "Дейли телеграф". Австралийското разузнаване смята, че вирусът се е появил на пазара за диви животни в Ухан, което съответства на официалната версия на китайските власти. Американската разузнавателна общност, включваща 17 структури, сред които ЦРУ и ФБР, все още не е стигнала до окончателни изводи за произхода на вируса. Американците се отнася скептично към австралийската версия.

Сред мнозинството от учените има консенсус, че вирусът е дошъл от пазара в Ухан, на който се продават диви животни. Тази седмица кабинетът на директора на Националното разузнаване на САЩ потвърди официално за пръв път, че американските служби разследват дали Covid-19 е резултат от инцидент, случил се в уханската лаборатория.

Американското разузнаване засега не смята , че вирусът е изкуствено създаден.

mediapool.bg