Кламер БГ - Новини: Китай увеличава производство на въглища и призова населението да се запаси с храна

Китай увеличава производство на въглища и призова населението да се запаси с храна

Свят

|
Вт, 02 Ноем 2021г. 12:05ч.
Китай увеличава производство на въглища и призова населението да се запаси с храна

Китай увеличава производство на въглища и призова населението да се запаси с храна

Китай увеличава с над един милион тона всекидневното си производство на въглища в контекста на недостиг на електроенергия и в момент, в който лидери от цял свят преговарят в Глазгоу по споразумение относно това как да бъде пощадена планетата ни от глобалното затопляне, предаде Франс прес.

В разгара на световен икономически подем Китай е засегнат от увеличение на цените на суровините, по-специално на въглищата. От тях азиатският гигант зависи 60 процента, за да захранва електрическите си централи. Тази ситуация кара централите да работят на забавени обороти въпреки силното търсене, което пък стана причина за режим на тока и за скок в цените на производството за предприятията.

За да облекчат този натиск, властите разрешиха в последните седмици отварянето на въглищни мини. Тази стъпка е в противоречие с обещанията на китайския президент Си Цзинпин да започне да намалява въглеродните емисии на страната преди 2030 г.

От средата на октомври всекидневното производство на въглища в Китай превишава 11,5 милиона тона, което е увеличение с 1,1 милиона тона спрямо края на септември.

Китай е първи производител в света на въглища и първи източник на замърсяване с вредни емисии. Китай е също така и страната, която инвестира най-много в чисти енергии.

Същевременно китайското правителство призова населението да започне да се запасява с храна. Става дума за запасяване с определено количество от продукти от първа необходимост, за да може домакинствата да задоволят всекидневните си нужди или да ползват при възникване на спешни ситуации, предаде Франс прес.

Не се уточнява по какъв повод се отправя този призив, идващ от министерството на търговията, нито дали страната е застрашена от недостиг на храни.

Министерството призовава също различните местни власти да улеснят селскостопанското производство и потоците за доставка, да следят запасите с месо и зеленчуци и да поддържат стабилност на цените.

Призивът е отправен в момент, в който Китай се опитва да се справи с ново разпространение на коронавируса. Властите взеха в последните седмици радикални мерки заради появата на спорадични епидемични огнища в северната част на страната. Най-малко 6 милиона души бяха поставени в локдаун, по специално в град Ланчжоу на 1700 километра западно от Пекин. За последното денонощие в Китай бяха регистрирани 71 новозаразени спрямо вчера, когато те бяха 92, което пък беше най-много от средата на септември.

Страната беше засегната през лятото и от тежки наводнения и това наруши ритъма на селскостопанското производство и доведе до покачване на цените. Климатичните промени се предполага, че могат да увеличат честота на този тип катастрофи.

Китай е и първи вносител в света на хранителни продукти и тази ситуация го прави уязвим на дипломатически напрежения, като тези, които има в момента с негови големи доставчици като САЩ, Канада или Австралия.

Миналия месец цените на 28 хранителни продукти се увеличиха с 16 процента спрямо предходния месец.

Китай е бил засегнат от епизоди на глад в историята си, по-специално в края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век, когато наложената колективизация на земите стана причина за десетки милиони смъртни случая в селата.

mediapool.bg