Кламер БГ - Новини: Китай предупреди САЩ да не подкрепят независимостта на Тайван

Китай предупреди САЩ да не подкрепят независимостта на Тайван

Свят

|
Съб, 13 Ноем 2021г. 10:33ч.
Китай предупреди САЩ да не подкрепят независимостта на Тайван

Китай предупреди САЩ да не подкрепят независимостта на Тайван

Китайският външен министър Ван И каза на американския държавен секретар Антъни Блинкън да не изпраща "погрешни сигнали" на подкрепящите независимостта сили в Тайван, заяви китайското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

"Ако САЩ наистина искат да запазят мира в Тайванския проток, би трябвало ясно и решително да се противопоставят на всякакво поведение в подкрепа на независимостта на Тайван", заяви Ван в телефонен разговор с Блинкън.

Двамата разговаряха също така за предстоящата другата седмица виртуална среща между американския президент Джо Байдън и китайския лидер Си Цзинпин.

Ван и Блинкън обсъдиха и други теми, включително енергийната ефективност, климатичните промени и иранския ядрен въпрос. Те се съгласиха да поддържат диалог за глобалните предизвикателства, каза китайското външно министерство.

САЩ и Китай напоследък влязоха в изострящ се сблъсък заради самоуправляващия се остров Тайван, който Китай смята за своя територия.

Блинкън разгневи Пекин тази седмица, като каза, че Вашингтон и съюзниците му биха предприели неуточнени "действия", ако Китай използва сила за промяна на съществуващото положение в Тайван.

mediapool.bg