Кламер БГ - Новини: Китай направи интернет платформа за спиране на "онлайн слухове"

Китай направи интернет платформа за спиране на "онлайн слухове"

Технологии

|
Четв, 30 Авг 2018г. 11:38ч.
Китай направи интернет платформа за спиране на "онлайн слухове"

Китай създаде платформа в интернет, включваща мобилно приложение и която дава възможност да бъдат съобщавани "онлайн слухове", съобщи Ройтерс.

Платформата започна да действа вчера и е част от опитите на Пекин да упражнява по-строг контрол в интернет пространството, особено по отношение на социалните медии, в които обикновените хора обсъждат политика и други чувствителни теми.

Името на платформата е "Пияо", което означава "опровергаване на слухове". Тя е съставена от уебсайт, мобилно приложение и профили в социалните мрежи Вейбо и УиЧат.

С помощта на тези канали "Пияо" ще излъчва "истински" новини, като ползва за източници държавните медии, контролираните от Комунистическата партия на Китай вестници и многобройните правителствени служби.

"Слуховете нарушават правата на хората. Те създават паника в обществото; безпокойство на стоковите борси; те оказват влияние върху нормалните бизнес операции; чрез слуховете по недостоен начин се отправят нападки към мъчениците на революцията", се казва в рекламен видеозапис на "Пияо", публикуван в един от сайтовете на платформата.

Официалните данни показват, че през месец юли китайските органи по надзора в интернет са получили около 6,7 милиона оплаквания за незаконна и фалшива информация, отбелязва Ройтерс.

mediapool.bg