Кламер БГ - Новини: Китай има нов посланик в САЩ – Цин Ган

Китай има нов посланик в САЩ – Цин Ган

Свят

|
Четв, 29 Юли 2021г. 08:01ч.
Китай има нов посланик в САЩ – Цин Ган

Китай има нов посланик в САЩ – Цин Ган

Новият посланик на Китай във Вашингтон Цин Ган пожела на Съединените щати да постигнат победа срещу Covid-19 и каза, че има голям потенциал в двустранните отношения, предаде Ройтерс.

Цин Ган пристигна в американската столица дни след преговорите в северния китайски град Тянцзин между заместник-държавната секретарка на САЩ Уенди Шърман и високопоставени китайски дипломати.

Петдесет и пет годишният Цин, заместник-външен министър, отговарял в последно време за европейските въпроси и протокола, заменя най-дълго служилия китайски посланик в САЩ Цуй Тянкай. Той обяви миналия месец, че се оттегля след 8 години служба във Вашингтон.

"Твърдо вярвам, че вратата на отношенията между Китай и САЩ, която вече е отворена, не може и не бива да бъде затваряна", каза Цин Ган пред репортери в резиденцията си във Вашингтон след пристигането си от летището.

"Отношенията между Китай и САЩ достигнаха нов важен кръстопът. Пред тях има не само много трудности и предизвикателства, но също така и огромни възможности и потенциал", допълни той.

ЦинГан, който два пъти е бил говорител на Министерството на външните работи между 2006 и 2014 г., си е спечелил репутация ня човек, който брани ревностно позициите на своята страна.

Отношенията между Пекин и Вашингтон се влошиха рязко по времето на предишния американски президент Доналд Тръмп.

Сегашният държавен глава Джо Байдън продължи натиска срещу азиатската страна, наложи санкции на китайски представители и заяви, че докато е президент Китай няма да замени САЩ като световен лидер.

Постът посланик на САЩ в Китай е вакантен от октомври, когато републиканецът Тери Бранстад го напусна, за да се включи в кампанията за преизбирането на Тръмп.

Байдън още не е назначил негов заместник, но бившият посланик в НАТО Никълъс Бърнс е смятан за фаворит във външнополитическите кръгове.

mediapool.bg