Кламер БГ - Новини: Китай изпраща повече от 2 милиона защитни маски на ЕС

Китай изпраща повече от 2 милиона защитни маски на ЕС

Европа

|
Четв, 19 Март 2020г. 11:41ч.
Китай изпраща повече от 2 милиона защитни маски на ЕС

Китай ще изпрати повече от 2 милиона защитни маски на Европейския съюз, след като Европа стана епицентър на пандемията от коронавируса. Това обяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Франс прес.

Китайският премиер Ли Къцян е казал на Фон дер Лайен в телефонен разговор, за изпращането на медицинските материали, обяви тя в Туитър.

"Обединихме се около разбирането, че борбата срещу коронавируса е глобална, че трябва да си помагаме в подобни трудни моменти. Китай не е забравил помощта, която му оказа ЕК през януари, когато бе център на епидемията", каза Фон дер Лайен. Тогава ЕС изпрати 50 тона медицински материали на Китай, припомни тя.

Доставката на медицински материали се очаква скоро и включва 2 милиона хирургически маски, 200 000 маски тип N-95 (също защитни) и 50 000 теста за откриване на коронавируса.

"Подобряваме производството си, пренастройваме производствените линии, но това изисква няколко седмици. Междувременно сме признателни за помощта, получена от Китай", каза председателят на ЕК.

Китайската компанията за електронна търговия "Алибаба" изпрати предпазни маски на Франция и Италия, за да им помогне да се преборят с разпространението на коронавируса.

mediapool.bg