Кламер БГ - Новини: Кирилов пише правила за освобождаване на тримата големи в съдебната власт

Кирилов пише правила за освобождаване на тримата големи в съдебната власт

България

|
Пет, 12 Апр 2019г. 22:42ч.
Кирилов пише правила за освобождаване на тримата големи в съдебната власт

Създаването на ред, по който да се прекратяват предсрочно мандатите на главния прокурор и на председателите на Върховния административен съд (ВАС) и на Върховния касационен съд (ВКС). Това била една от първите задачи, които си е поставил новият министър на правосъдието Данаил Кирилов. Пред БНТ Кирилов обясни, че определянето на условия и нарушения, при които тримата големи в съдебната система да бъдат отстранени, се налага заради критики от Европейския съюз.

Освен условията за прекратяване на мандатите на главния прокурор и на председателите на ВАС и ВКС, трябвало да се определи и кой орган може да направи това.

Кирилов подчерта, че това не е атака срещу някой от тримата и нямало нищо общо с личностите, които в момента ръководят трите институции.

Мандатът на главния прокурор Сотир Цацаров изтича в края на годината и вече се търси негов заместник. Председателят на ВКС Лозан Панов често е атакуван от прокуратурата за някои от позициите си. Последната тема на атака срещу него е имотна сделка на съпругата му Елисавета Панова. Поводът е, че Панова се е сдобила с апартамент на ниска цена от компанията "Артекс". Панова обясни, че имотът е придобит преди да стане съпруга на Панов и бил на по-ниска цена, тъй като сделката е направена в началната фаза на строителството.

Кирилов коментира и скандалът с апартаментите на преференциални цени, купени от представители на властта. Кирилов оглави Министерството на правосъдието именно в следствие на този скандал, който коства поста на предшественицата му Цецка Цачева.

"Скандалът с апартаментите като методология залага на усещането за несправедливост. Обективно правото не е нарушено. Това ще стане ясно на мислещите българи. Преди 12-15 години имаше скандали с продажба на общински и държавни имоти. Нашето общество за това време е станало много по-взискателно. Ако това ни е проблемът в борбата с корупцията, значи сме еволюирали за тези години", каза още Кирилов.

mediapool.bg