Кламер БГ - Новини: Кирил Петков може да съди за клевета и Делян Добрев. При Борисов "има елементи на рецидивизъм”

Кирил Петков може да съди за клевета и Делян Добрев. При Борисов "има елементи на рецидивизъм”

България

|
Нед, 28 Авг 2022г. 13:27ч.
Кирил Петков може да съди за клевета и Делян Добрев. При Борисов "има елементи на рецидивизъм”

Кирил Петков

Съвсем възможно е, ако продължават с лъжите, да заведа дело за клевета и срещу Делян Добрев, каза в неделя пред бТВ съпредседателят на "Продължаваме Промяната" и бивш премиер Кирил Петков.

Когато заведох делото преди два дена за лъжа и клевета срещу Бойко Борисов, чудех се дали да включа и Делян Добрев, решихме, че ще се фокусираме върху Борисов, защото вярвам, че опорките на Делян Добрев изцяло са продиктувани от г-н Борисов. Аз мисля, че Добрев не говори собствените си идеи, а тези на Борисов, коментира Кирил Петков.

При него явно има елементи на рецидивизъм, когато става дума за клевета и за лъжи, добави той по адрес на лидера на ГЕРБ.

В коментар за твърденията на лидера на Бойко Борисов, че бившите управляващи са изнесли милиарди по посока на Русия, Петков каза, че "г-н Борисов непрекъснато измисля нови тези".

"Като български премиер се радвам, когато България изнася, независимо на кой пазар е, българският интерес е нашата индустрия да работи. Ако сме в рамките на ЕС и санкциите ги спазваме, оттам нататък се радвам да изнасяме максимално много за всички държави, независимо дали са на изток или на запад", допълни Петков.

Седемте каргокораба с американски втечнен газ бяха на една много добра цена, недоумявам защо служебното правителство избра да вземе само един кораб, каза той.

Обадих се на енергийния министър на Гърция да попитам какво става и защо не можахме да имаме повече слотове, и с учудване разбрах, че комуникацията с гръцкото правителство е била много вяла и не е имало напъни за намиране на слотове, каза Петков. Не съм в момента в позицията на министър-председател или управляващ, но се учудвам, че толкова добри договорени кораби бяха просто изпуснати, вместо да бъдат купени за българската зима, заяви той.

Според него договорените 7 танкера с втечнен газ от неговото правителство са били много по-евтини от тези, които са продавани в Европа.

„Нашето правителство всеки ден изпращаше заявка до „Газпром“, за да си изпълни договора. Докато аз бях премиер, ние си изпълнявахме договора стриктно, но от другата страна нямаше доставки“, посочи Петков.

На въпрос за предложението на лидера на ИТН Слави Трифонов за референдум за президентска република, Кирил Петков коментира, че всяко шоу си има своето време. Шоуто, което Слави се опитва да прожектира на българския народ, имам чувството, че вече е старият сезон, стига толкова драми, толкова чупене на правителства, мисля ,че Слави и неговите идеи трябва да останат в миналото, заяви бившият премиер. Според мен това е евтин трик да се опитват да бъдат на вълната на някаква нова популярност, смята той.

„Няма да направим безпринципни коалиции, няма да има евроатлантически коалиции с ГЕРБ”

Няма да направим безпринципни коалиции, няма да има евроатлантически коалиции с ГЕРБ, независимо дали ни се обаждат от САЩ или от някъде другаде. Този тип компромиси няма да бъдат направени. Това заяви Кирил Петков по-късно в неделя, след като заедно с екипа на партията се срещна с граждани и експерти в областта на въглищната енергетика в Раднево.

Петков каза, че на 2 октомври (датата на предсрочните парламентарни избори) всички трябва да знаем, че България отива напред, а няма да се върне в годините на прехода отново. Бившият премиер посочи, че е научил много тежък урок, а именно, че не трябва да има "троянски кон" в управляващата коалицията. Като възможни коалиционни партньори на ПП Петков определи "Демократична България" и БСП. Трябва да се мобилизираме, за да имаме над 121 депутата, които са независими от задкулисието, заяви той.

На въпрос обаждат ли му се от САЩ, той каза, че никой отникъде не му се обажда, защото всички знаят че ПП защитава българския интерес и никой не може да повлияе на партията. Изцяло сме независими от задкулисни играчи, от финансирания и от чужди сили, категоричен бе Кирил Петков. Той каза още, че екипът на ПП се увеличава като "ще има повече експерти с повече бели коси, няма да са само млади".

По темата за природния газ Кирил Петков отново каза, че за България е важно да има всички възможни опции за диверсификация, да има сигурност на доставките, както и зимата да бъде посрещната по най-добрия начин. Той представи и пред медиите в Раднево идеята за компенсации за газа, както за електроенергията. "Направихме го за битовите потребители, въпросът е, че трябва да го направим за всички", каза Петков.

Обиколката на "Продължаваме Промяната" продължава днес в Бургас, съобщават от партията.

В 15:30 часа Кирил Петков, Асен Василев и отборът на #Промяната бъдат в близост до пристанище „Росенец".

Утре, 29 август, от 9:00 ч. водачът на листата на ПП в Бургас Константин Бачийски и Кирил Петков ще внесат официално листата в РИК-Бургас.

mediapool.bg