Кламер БГ - Новини: Кирил Петков в мини "Марица Изток": Много е лесно вкъщи да си пуснеш тока

Кирил Петков в мини "Марица Изток": Много е лесно вкъщи да си пуснеш тока

България

|
Пет, 15 Апр 2022г. 17:56ч.
Кирил Петков в мини "Марица Изток": Много е лесно вкъщи да си пуснеш тока

Кирил Петков в мини

Премиерът Кирил Петков посети в петък държавните мини "Марица Изток" и се запозна отблизо с въгледобивния процес, поговори си с работници и след това каза пред журналисти, че изобщо не е лека работата на хората в рудниците.

"По 12 часа на ден... и се радвам много, че има кой да я върши, защото е много лесно вкъщи да си пуснеш тока и да работи", коментира министър-председателят.

"Заради войната в Украйна, се осъзна колко имаме нужда от енергийна независимост. Радвам се, че одобряването на плана за възстановяване и устойчивост не бе обвързано със затварянето на енергийни мощности", каза още премиерът.

Той отбеляза, че най-важното е България е да има независима енергетика и едновременно с това трябва се извърши преходът към "зелена" енергия.

"Целим намаляване на емисиите от въглероден диоксид без физическо затваряне на мощности. Това означава оптимизация на работата на топлоцентралите. Преходът трябва да се случва плавно и регламентирана крайна дата за това няма", добави Петков.

Според него това, че правителството му е успяло да защити пред Брюксел с плана за възстановяване и устойчивост защитихме възможността за постигане на зеления преход, без затваряне на въглищни мощности в страната, е огромна победа за нас. "Сега внимателно трябва да помислим за стратегия, чрез която България да има независима енергийна система, да не разчитаме на посредници и да гарантираме нуждите на българските граждани и бизнеса", коментира още премиерът в Раднево.

"Както сме обещали на нашите избиратели, продължаваме да работим принципно. Защото за нас стабилност означава да изпълняваме програмата, за която са ни се доверили гласоподавателите", декларира премиерът.

Сн. Министерски съвет

mediapool.bg