Кламер БГ - Новини: Кирил Добрев: Изключиха ме, защото ръководството не ме искаше на Конгреса

Кирил Добрев: Изключиха ме, защото ръководството не ме искаше на Конгреса

България

|
Вт, 04 Ян 2022г. 19:03ч.
Кирил Добрев: Изключиха ме, защото ръководството не ме искаше на Конгреса

Кирил Добрев: Изключиха ме, защото ръководството не ме искаше на Конгреса

Изключеният от БСП Кирил Добрев обяви, че отдавна върви трансформация в партията, която от демократична се превръща в лидерска.

"Заражда се една лидерска партия, в това се превръща БСП. Тя неглижира своите органи, омаловажава тяхното влияние и търси изключване на най-сериозните конкуренти на лидера. Всъщност ние това го наблюдавахме само преди 1-2 години- една от много сериозните партии в българския политически живот така се освободи от най-сериозния опонент. Става дума за ГЕРБ, при едни движения господин Цветанов беше освободен. Само че тогава ГЕРБ не загуби гласове, докато сега БСП губи много сериозна подкрепа", коментира Добрев във вторник пред бТВ.

От думите му се разбра, че е очаквал да бъде изключен и то точно на неприсъствено заседание на Националния съвет на БСП.

"В интерес на истината си говорихме точно преди Коледа с приятели, че ръководството на БСП ще търси начин да ме освободи преди Конгреса и това ще стане на неприсъствено заседание. Голямата ми изненада беше, че всъщност стана между Коледа и Нова година", каза той.

Според него освен явните мотиви за отстраняването му, има и скрити – а именно да не присъства на партийния конгрес през януари, когато ще се решава въпросът с оставката на Корнелия Нинова:

"Явните мотиви са, че аз една ли дискредитирам ръководството на партията. Аз не знам в масова партия когато се говори срещу един или друг участник, да се приема като срещу партията. Това е лидерска партия. Аз съм изключен, защото изразих мнението си към работните групи – че са музейни експонати и новите политици ги познават само от учебниците. И за това, че не съм подкрепил решението на Националния съвет да участваме във властта. Освободен съм и затова, че съм организирал протести пред "Позитано" 20. Там бяха 400 човека, аз трудно мога да организирам 400 човека. (…) Неофициалният мотив е, че това ръководство не ме иска на Конгреса".

По думите му за Конгреса има подготвен "много прост сценарий". "От 2-3 седмици хората от ръководството звънят по страната и обясняват: "Вижте, няма нужда да правим избор (вътрешен избор за нов председател – бел.ред). Другарката Нинова стори много стабилно. Ето, вече сме във властта, тепърва предстоят назначаване по бродове и сега нямаме нужда от избори". На 99.9% съм сигурен, че този Конгрес ще вземе решение Нинова да остане до края на мандата. Мисля, че докато паднем под 4-процентната бариера, ще си работим с нея", прогнозира Добрев.

По повод участието на БСП във властта, той каза: "Превръщат една 130- годишна партия златен пръст. Винаги ме е било страх да влезем в ролята на "Атака" или ВМРО. Днес като четвърторазрядна политическа партия това ни очаква за съжаление".

Според него представители на партията уговарят социалисти Корнелия Нинова да остане на лидер до края на мандата си. Добрев прогноза, че тя ще бъде преизбрана и за още един мандат.

Добрев отрече да е приближен на ГЕРБ: "Ако бях близък до ГЕРБ – щях ли да допусна най-големият им политически опонент – Радев да стане президент два пъти? Щеше ли Нинова да ме държи 4 години до себе си? Това са митове и легенди, измислени от хората покрай нея, за да ме очернят. Нито аз, нито моето обкръжение се занимават с обществени поръчки".

Дълго Добрев беше дясна ръка на Нинова. Тя го направи свой партиен заместник, организационен секретар и шеф на предизборния щаб на местния вот през 2019 г. Отношенията им обаче се обтегнаха, а Добрев се кандидатира срещу Нинова за председател на БСП на преките избори през 2020 г. Нинова спечели убедително с 81% подкрепа.

Кирил Добрев каза още, че "ще остане бесепар" и няма да създава или да се присъедини към друга партия: "Аз тоя храм съм го градим, но това няма да ми пречи отново да паля свещички. Ако трябва ще ги паля пред паметта на моите предци, защото аз съм четвърто поколение социалист (...) Аз съм дал на БСП и никога не съм взимал, защото знам, че ако взема, няма да мога да се наведа и да запаля една свещичка на баща ми. И днес някой реши, че повече няма да бъда допускан до този храм. Е, ще го изчакам. Може да не съм на първия ред, но ще съм някъде сред зрителите и ще изпратя и този председател, защото моето семейство и моята рода си плаща борчовете, но си събира и вересиите".

mediapool.bg