Кламер БГ - Новини: Ким Чен-ун предупреди, че може да нанесе превантивен ядрен удар

Ким Чен-ун предупреди, че може да нанесе превантивен ядрен удар

Свят

|
Съб, 30 Апр 2022г. 08:56ч.
Ким Чен-ун предупреди, че може да нанесе превантивен ядрен удар

Ким Чен-ун предупреди, че може да нанесе превантивен ядрен удар

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун предупреди, че при наличие на заплаха КНДР може да използва превантивно ядреното си оръжие, предаде АП, цитирайки съобщение на официалната Корейска централна телеграфна агенция (КЦТА).

Той изрази "категоричната си воля" да продължи да развива въоръжена с ядрено оръжие армия, за да може "превантивно и цялостно да възпре и осуети всякакви опасни опити и заплашителни ходове, включително постоянно изострящите се ядрени заплахи от страна на враждебни сили".

Преди седмица Пхенян проведе военен пара, на който показа най-големите оръжия от военната си ядрена програма, включително междуконтинентални балистични ракети, способни да достигнат континенталната част на САЩ. Страната показа и ракети с по-малък обсег, които стават все по-голяма заплаха за Южна Корея и Япония.

Парадът по случай 90-годишнината от създаването на севернокорейската армия се състоя в момент, когато Ким реши да възобнови ядрените си заплахи,

чиято цел е да накарат САЩ да се примирят, че страната е ядрена сила и да отменят икономически санкции.

Пред хиляди войници и зрители, мобилизирани за събитието, Ким обеща, че ще развива ядрените си сили "възможно най-ускорено", като заплаши, че ще ги използва, ако бъде предизвикан.

Той каза, че в ситуации, при които "фундаментални интереси" на Северна Корея, са заплашени отвън, мисията на ядрените му оръжия никога няма да се сведе само до това да "служат като средство за възпиране на война". Ким обаче не уточни кои ситуации има предвид.

Само от началото на тази година Северна Корея е извършила 13 ракетни изпитания. Ким се опитва да се възползва от благоприятната среда, за да продължи с развитието на оръжейната си програма, докато Съветът за сигурност на ООН остава разделен и на практика парализиран заради войната на Русия в Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

mediapool.bg