Кламер БГ - Новини: Ким Чен-ун обяви новите военни цели на КНДР

Ким Чен-ун обяви новите военни цели на КНДР

Свят

|
Ср, 28 Дек 2022г. 16:14ч.
Ким Чен-ун обяви новите военни цели на КНДР

Ким Чен-ун обяви новите военни цели на КНДР

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун обяви новите цели на армията на комунистическата държава за 2023 г. на заседание на управляващата Корейска трудова партия, съобщиха държавни медии, намеквайки за още една година на интензивни оръжейни изпитания и напрежение, предаде Ройтерс.

Ким Чен-ун, който е трето поколение лидер на КНДР, определи посоката на "борбата с врага" и целите за укрепване на отбранителната мощ, се казва в съобщението на медиите.

Бяха представени нови основни цели за засилване на способностите за самоотбрана в подготовка за различни отклонения в политическата ситуация, предаде официалната Корейска централна телеграфна агенция (КЦТА).

КЦТА не даде подробности за тези цели, но изказването му може да означава, че изолираната държава ще продължи да засилва военния си потенциал.

Тази година Северна Корея изстреля безпрецедентен брой ракети и много изпитания бяха свързани с разработването на стратегически оръжия в рамките на петилетния план, изложен на конгрес на управляващата Корейска трудова партия в началото на 2021 г., припомня БТА.

Списъкът включва тактически ядрени ракети, нова междуконтинентална балистична ракета, свръхзвукови плъзгащи бойни глави, ядрени подводници и разузнавателни сателити.

Напрежението остана високо през цялата година на фона на постоянните оръжейни тестове на КНДР и пламна отново тази седмица, след като пет севернокорейски дрона преминаха в Южна Корея. Това накара Сеул да вдигне изтребители и бойни хеликоптери и да се опита да ги свали.

mediapool.bg