Кламер БГ - Новини: Киев твърди за прехвърляне на танкове от Русия в Донбас

Киев твърди за прехвърляне на танкове от Русия в Донбас

Свят

|
Пет, 21 Ян 2022г. 19:18ч.
Киев твърди за прехвърляне на танкове от Русия в Донбас

Източник: Фейсбук

През последните седмици Русия укрепва въоръжена групировка в сепаратистките райони на Донбас и активно вербува наемници, които след като преминат интензивна подготовка се отправят в непризнатите Донецка и Луганска "народни републики"("ДНР" и "ЛНР"), съобщи главното разузнавателно управление на украинското Министерство на отбраната във фейсбук страницата си на 21 януари.

От началото на януари Русия тайно е доставила в ДНР и ЛРН 7000 тона гориво, няколко танка и самоходни артилерийски установки, друго въоръжение и боеприпаси, включително за артилерийски системи и миномети, се казва в съобщението.

Русия освен това е разгърнала на своя територия мрежа от центрове за вербуване и изпращане на наемници в Донбас, твърди украинското разузнаване.

В същото време сепаратистите обвиняват Украйна, че прехвърлила в Донбас осем реактивни система "Смерч" и Ураган". ДНР твърди, че Киев се готви за "активни бойни действия" в региона, а украинската армия готви "актове на диверсия" близо до линията на съприкосновение между двете страни.

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че сега Украйна "се напомпва" с оръжие. В началото на януари Си Ен Ен съобщи, че Белият дом е одобрил военна помощ за Украйна в размер на 200 млн. долара, в рамките на които страната ще получи радарна система и морско оборудване.

mediapool.bg